Slovenija 30.8.2023 6:33

V Murski Soboti začetek letos polnoletnega festivala Fronta

Murska Sobota, 30. avgusta - V Murski Soboti se danes začenja 18. Festival sodobnega plesa Fronta. Tudi tokrat bo na obrobje države prinesel vrhunske plesne predstave. V štiridnevnem programu na temo dvojine se bodo na odprtem odru Trubarjevega drevoreda, v Gledališču Park in pri Mikku zvrstile številne vrhunske plesne predstave, trije večeri pa bodo postregli tudi z glasbo.

Murska Sobota. Novinarska konferenca pred festivalom sodobnega plesa v Murski Soboti. Foto: STA

Murska Sobota.
Novinarska konferenca pred festivalom sodobnega plesa v Murski Soboti.
Foto: STA

Na 14 dogodkih se bodo predstavili plesni ustvarjalci iz Velike Britanije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske, Poljske, Romunije, Švedske, Koreje, Tajvana, Nemčije, Nizozemske in Slovenije.

"Festival postaja polnoleten, v soboto bomo proslavili 18. rojstni dan. Festival Fronta se je že dodobra prijel v Murski Soboti, še bolj pa me veseli, da se je prijel tudi v tujini," je poudaril umetniški vodja Matjaž Farič. Po njegovih besedah se trudijo, da v Mursko Soboto pripeljejo predstave, ki niso običajne za to okolje. S tem festival izpolnjuje "to neko svojo utopično vlogo, ki smo si jo zadali že od začetka, da ustvarjamo na robu države in v manjšem mestu in da obiskovalci vidijo predstave take, kakršne so predstavljene tudi na večjih festivalih in velikih kulturnih mestih in prestolnicah," je pojasnil.

Festival se bo začel ob 18. uri s predstavami na odprtem odru v Trubarjevem drevoredu, ob 19. uri in 21. uri pa bosta v Gledališču Park sledili še plesni predstavi hrvaških koreografinj Ksenije Zec in Saše Božić. V četrtek bodo najprej na odprtem odru v Trubarjevem drevoredu na ogled nagrajene plesne miniature, kjer se bodo predstavili plesalci z vsega sveta, nato bo v Gledališču Park cirkuška gledališka predstava iz Velike Britanije, katere umetniški vodja in tudi nastopajoči je Sadiq Ali.

Fronta bo postregla tudi s pogovori z ustvarjalci, vzporedno bo potekalo kritiško pisanje, poskrbljeno pa bo tudi za glasbo. Na dvorišču soboškega gradu oziroma v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu bosta drugi in tretji festivalski dan koncert in DJ set Kleemarja ter v soboto še koncert RnB soul dua Freekind, s katerim se tudi v glasbenem delu pojavi dvojina.

Festival nastaja v produkciji zavoda Flota, v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom/MIKK iz Murske Sobote, partnerji Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in zavodom Bunker ob podpori ministrstva za kulturo in Mestne občine Murska Sobota ter številnih sponzorjev in donatorjev.