Slovenija 31.8.2023 7:00

Festival Tresk bo ponovno tresknil v urbano glasbo

Ljubljana, 31. avgusta - V organizaciji Radia Študent se danes začenja Festival Tresk #14, ki bo izpostavil obetavna in že znana imena domače urbane glasbene ustvarjalnosti. Program vključuje še razstavo, sejmišče, ki se s Stritarjeve ulice seli na Trg francoske revolucije, koncertni večer v Kinu Šiška, spremljevalni pogovorni program, delavnice in klubski večer.

Ljubljana. Prostori Radia Študent. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prostori Radia Študent.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Festival bodo drevi odprli v DobriVagi, prostoru, ki v ospredje postavlja estetske premisleke mlade generacije ustvarjalcev in ustvarjalk. Ob tej priložnosti bodo tudi razglasili zmagovalna dela letošnjih vizualnih natečajev, ki bodo na ogled do 7. septembra.

Sledil bo nastop mlade slovenske kantavtorice Veronike Nikolovske. Na odprtju razstave se bo predstavila tako s starejšimi singli kot z novonastalim materialom, ob tem se ji bo pridružil kitarist Gašper Lovrec.

Tradicionalni Treskov koncert pred Kinom Šiška bo v petek zaznamoval nastop poznanih in svežih obrazov slovenske glasbene scene. Letošnja edicija prinaša nastop multikulturne postjugoslovanske četverice LELEE, prepleta zvokov in žanrov Eating Sports, lahkotno težke psych rock zasedbe Uryan in minimalistične Jane Beltran. Vsi bodo predstavljali sveže komade in prihajajoče debitantske albume, so zapisali organizatorji.

Tradicionalno klubsko vzdušje festivala Tresk se v soboto vrača v središče mesta, v Pritličje. Za štiriurno intenzivno elektronsko doživetje bodo poskrbeli hrupni Lifecutter, ki v svojih številnih projektih nenehno raziskuje temne plati elektronike, raziskovalka ambientalnega zvoka in soorganizatorka eksperimentalnih dogodkov Carmen, glasbeni žanrski Slowmotion Livestream in izvajalka grenko-sladkih pop balad msn gf.

Festival Tresk na osrednjem sejmišču vsako leto na enem mestu združi široko paleto domače in regionalne glasbenozaložniške scene. Letos bo sejmišče na novi lokaciji na Trgu francoske revolucije, kjer se bo v soboto predstavilo več kot 24 domačih založnikov in prodajalcev plošč.

Bogat bo tudi pogovorni program. Pred odprtjem razstave vizualnih natečajev bodo danes v etru Radia Študent oblikovalci in oblikovalke spregovorili o svojih izkušnjah oblikovanja naslovnic glasbenih albumov skozi čas.

O tem, kako dandanes izdati svoj glasbeni album z minimalnimi finančnimi sredstvi, bosta v petek v Kinu Šiška nasvete delila izkušena založnika Miran Rusjan (Moonlee Records) in Tit Podobnik (ŠOP Records). V soboto pa bo oblikovalka Lina Rica v prostorih SIGIC s teoretskega kot praktičnega stališča predstavila, kako se lotiti koncertnih vizualij.