Svet 31.8.2023 5:30

Na Dunaju razstava o sledeh Ingeborg Bachmann na filmu

Dunaj, 31. avgusta - V Filmskem arhivu na Dunaju bodo odprli razstavo o razmerju med filmom ter pisanjem pesnice Ingeborg Bachmann. Kot so zapisali, ni nobena druga avtorica tako zaznamovala avstrijske povojne književnosti kot ona. Njeno delo in osebnost še danes pričata o njeni veliki karizmi, a sledi, ki jih je pustila v domačem filmskem prostoru, so redke.

Razstava bo filmskim adaptacijam kljub temu sledila, od klasičnih do eksperimentalnih esejev, ter združila najrazličnejše pristope k življenju in delu Ingeborg Bachmann.

Po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA je med priredbami presenetljivo veliko število takšnih, ki so je jih lotile režiserke. A kljub temu število adaptacij del Bachmann še vedno zaostaja za številom adaptacij primerljivih literarnih velikanov.

Avstrijski filmski arhiv razstavo pripravlja ob bližajoči se obletnici pisateljičine smrt. Retrospektivo z naslovom Ingeborg Bachmann - ob 50. obletnici smrti bodo odprli 12. septembra. Na razstavi, ki bo na ogled v Metro Kinu Kulturhaus, kustos Florian Widegger združuje filmske priredbe njenih del in dokumentarne eseje.

Kot še piše APA, je prva filmska priredba njenega besedila nastala leta 1970, in sicer je šlo za televizijski film Blaues Wild po zgodbi Unter Mördern und Irren (Med morilci in norci), ki pa ni naletel na avtoričino odobravanje. Po njeni smrti sta nastali priredbi Drei Wege zum See Michaela Hanekeja in Das Gebell Wolfganga Glücka iz leta 1976, ki sta obe del retrospektive.

Na retrospektivi si bo ob televizijskih produkcijah mogoče ogledati tudi priredbe za velika platna. Med njimi je denimo film Ihr glücklichen Augen Margarete Heinrich. V Metro Kinokulturhausu pa so združena tudi najnovejša soočenja filmskih ustvarjalcev z Ingeborg Bachmann, kot sta Die Geträumten Ruth Beckermann ali Reise in die Wüste Margarethe von Trotta.

Retrospektiva bo na ogled do 17. oktobra.