Svet 1.9.2023 6:00

Berlinale kmalu z novim modelom vodenja

Berlin, 1. septembra - Glede vodenja mednarodnega filmskega festivala v Berlinu se obetajo spremembe. Nemška ministrica za kulturo Claudia Roth želi vodenje Berlinala vrniti v roke ene osebe. Sedanje dvojno vodstvo bo nadomestil model intendanta.

Nemčija, Berlin. Logo filmskega festivala Berlinale. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Logo filmskega festivala Berlinale.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Kot je v četrtek po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v Berlinu napovedala ministrica Claudia Roth, bo sedanje dvojno vodstvo Carla Chatriana in Mariette Rissenbeek nadomestil model intendanta. Novega intendanta bo izbral poseben odbor, ki mu bo predsedovala.

Sedanji umetniški vodja Chatrian želi po pisanju dpa z novim intendantom začeti konstruktivne pogovore o svoji prihodnji vlogi v novi ekipi Berlinala. Kateri položaj bo prevzel, še ni znano.

Že marca je postalo znano, da pogodba z Mariette Rissenbeek ne bo podaljšana. Položaj bo sicer zapustila po 74. Berlinalu konec marca 2024. Preden sta Chatrian in Mariette Rissenbeek prevzela vodenje Berlinala, ga je Dieter Kosslick vodil sam.

Claudia Roth je v četrtek povedala: "Razprave, ki smo jih imeli v zadnjih mesecih na različnih ravneh s številnimi ljudmi, ki delajo na Berlinalu, z njim ali zanj, so nas pripeljale do skupnega prepričanja, da mora največji filmski festival na svetu v prihodnje ponovno voditi in zastopati ena oseba."

Po njenih besedah bi morale biti odločitve, potrebne za posodobitev Berlinala, ponovno v enih rokah, da bi zagotovili njegovo prihodnost. Ob tem se je zahvalila Chatrianu in Mariette Rissenbeek za njuno delo.