Slovenija 4.9.2023 11:36

Nova Gorica se bo do petka prelevila v Mesto knjige

Nova Gorica, 4. septembra - V SNG Nova Gorica se bo s premiero lutkovne predstave Samost, ki je nastala po motivih albuma Cocktail Marka Breclja, začel knjižni festival in sejem Mesto knjige. Na osmem festivalu na temo Prehajanja se bodo predstavili različni avtorji. Na sejmu bo sodelovalo 25 založb.

Letos se z razstavo, otvoritveno lutkovno predstavo in spremljevalnim programom poklanjajo Marku Breclju (1951-2022) ter njegovim sopotnikom, ki so povezani z Novo Gorico, so sporočili organizatorji.

Festivalsko dogajanje se bo začelo s predstavo Samost po motivih kultnega albuma Cocktail in razstavo Pojutrišnjem je mimo, zgodil pa se bo včeraj Muzeja Marka Breclja, ki jo odpirajo danes.

Med torkom in petkom bo med 15. in 21. uro tradicionalno potekal knjižni sejem Mesta knjige, ki bo tudi letos ponudil širok nabor literature slovenskih in zamejskih založb ter pester sejemski program. Ob večerih pa se bodo predstavljali različni avtorji.

Med gosti, ki na festival prihajajo prvič, organizatorji izpostavljajo Slobodana Šnajderja, Zorano Baković, Bojana Krivokapića, Livia Isaaca Sirovicha, Dijano Matković, Marka Kravosa, Jurija Devetaka, Marto Verginella, Alexa Kamo Devetaka in Selmo Skenderović. Svoja dela pa bo med drugim predstavili še Mirt Komel, Marko Klavora in Tina Volarič.

Festival bo čez dan potekal v središču mesta, večerne festivalske dejavnosti pa se bodo zvrstile na različnih lokacijah.

Na knjižnem sejmu bo sodelovalo 25 založb, nekatere manjše pa bodo predstavljali organizatorji, Društvo humanistov Goriške, ki bo njihove knjige ponujalo na svoji informativni stojnici.