Svet 5.9.2023 5:30

Knjižnica v Brnu prejela knjige iz zapuščine Milana Kundere

Brno, 5. septembra - Moravska narodna knjižnica v češkem Brnu je prejela številne knjige iz zapuščine češkega pisatelja Milana Kundere. Knjige skupaj tehtajo skoraj eno tono in zapolnjujejo približno 50 metrov polic, so sporočili iz knjižnice. Nekatere od njih je imel pisatelj vedno na dosegu roke na svoji pisalni mizi. Kundera je umrl julija v Parizu.

Češka, Praga. Češki pisatelj Milan Kundera (1929-2023) leta 1980. Foto: Elisa Cabot/Wikipedia Arhiv STA

Češka, Praga.
Češki pisatelj Milan Kundera (1929-2023) leta 1980.
Foto: Elisa Cabot/Wikipedia
Arhiv STA

Med naslovi sta francoska izdaja knjige Čarovnik Vladimirja Nabokova in dnevnik leta 1963 preminulega nadrealista Jeana Cocteauja. V zbirki so tudi dela eksistencialista Jean-Paula Sartra in dramatika Eugena Ionesca, pa tudi partitura 7. simfonije Ludwiga van Beethovna, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Moravska narodna knjižnica v Brnu je sicer že lani iz Kunderove zasebne knjižnice v Parizu prejela približno 4000 zvezkov, večinoma prevodov njegovih del v tuje jezike. Aprila so odprli ločeno čitalnico, tako imenovano Knjižnico Milana Kundere.

Kundera, ki je zaslovel z romani, kot je Neznosna lahkotnost bivanja, je odraščal v Brnu. Od leta 1975 je z ženo Vero živel v izgnanstvu v Franciji. Moravska narodna knjižnica je za Narodno knjižnico v Pragi druga največja knjižnica na Češkem. Hrani približno štiri milijone enot, še piše dpa.