Slovenija 4.9.2023 15:03

Slovenska kinoteka v novi sezoni tudi z retrospektivam Pavlovića in Hanekeja

Ljubljana, 4. septembra - Slovenska kinoteka bo v novi sezoni med drugim prikazala retrospektivi Živojina Pavlovića in Michaela Hanekeja, z izbranimi slovenskimi filmi pa bo prihodnji mesec gostovala tudi v Frankfurtu pred predstavljanjem Slovenije na knjižnem sejmu. Sezono bodo začeli v torek s šestimi kratkimi filmi, ki so dočakali novo podobo v okviru digitalizacije.

Ljubljana, Kinoteka. Slovenska kinoteka. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinoteka.
Slovenska kinoteka.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Predstavitev nove sezone so v kinoteki pripravili na dan, ko bi njen ustanovitelj Silvan Furlan dopolnil 70 let. Njegova zapuščina na področju filma je izjemna, saj je med drugim pustil pečat tudi pri Kinodvoru in Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, je uvodoma spomnila direktorica Ženja Leiler.

Izpostavila je nekaj dosežkov pretekle sezone, med drugim jim je po nekaj letih uspelo premagati likvidnostne težave. Prenovili so muzejski oddelek in razstavo filmske tehnike v prostorih na Metelkovi, razstavo o filmski zapuščini Franceta Štiglica pa so preselili na splet.

V retrospektivni del programa so do junija prihodnje leto uvrstili enega največjih predstavnikov novega jugoslovanskega filma Živojina Pavlovića, ki ga bodo osvetlili tudi v monografiji, Francesca Rosija in italijanski politični film, večmedijskega umetnika in videasta Nevena Kordo ter avstrijskega režiserja in scenarista Michaela Hanekeja.

Zatem pripravljajo še retrospektivi ukrajinske režiserke rusko-romunskega rodu Kire Muratove ter režiserke Kelly Reichardt. V okviru decembrskega festivala animiranega filma Animateka pa bo v kinoteki gostovala zgodovinska retrospektiva animiranih filmov, narejenih v tehniki kolaž animacije, sta povedala Igor Prassel in Anja Borko, ki sta zadolžena za filmski program.

Mednarodni simpozij filmske teorije in kritike Jesenska filmska šola, ki je na sporedu oktobra, so tokrat posvetili 100-letnici prve kinodvorane v Ljubljani, v kateri danes deluje Kinodvor, ter 60-letnici dvorane, v kateri se nahaja kinoteka. Z domačimi in tujimi strokovnjaki bodo razmišljali o prihodnosti filma in načinih njihovega gledanja.

Simpozij nastaja v sodelovanju s specializirano revijo Ekran, ki bo v prihodnjem letu po napovedih urednice Ane Šturm ubrana na tematiko filma in eko kritike. Nagrado revije bo prejela vsestranska ustvarjalka na filmskem področju Majda Širca. Z Društvom slovenskih filmskih publicistov Fipresci bodo podelili tudi nagrado Nike Bohinc kot novo strokovno nagrado za najboljše prispevke v filmski kritiki in publicistiki.

Kinotečno sezono bosta v torek uvedla šest kratkih filmov, prenesenih v digitalni format, ter razstava kinotečnih plakatov. Filmi so iz sklopa digitalizacije, v okviru katerega so letos poskrbeli za več kot 100 slovenskih oziroma jugoslovanskih filmov, je povedal kustos avantgardnih zbirk Matevž Jerman.

V okviru nacionalnega programa digitaliziranja in restavriranja slovenske filmske dediščine se trenutno posvečajo filmoma Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča in Srečno, Kekec Jožeta Galeta, v pripravi sta tudi Splav meduze Karpa Godine in Poletje v školjki Tuga Štiglica. Poleg tega je kinoteka sodelovala pri digitalni obnovi filma bosanskega režiserja Bahrudina Bate Čengića Slike iz življenja udarnika, ki ga bodo prikazali v programu restavriranih filmskih klasik na potekajočem festivalu v Benetkah.

V muzejskem delu po besedah Špele Čižman pripravljajo izbor sodobnih animiranih del v virtualni resničnosti, ki bo na ogled ob festivalu Animateka, ter pregledno razstavo, posvečeno Godini. Poleg tega si prizadevajo, da bi v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači posodobili razstavo o Iti Rini. V izobraževalnem delu bodo po besedah Vitje Dominkuša Dreua tudi delavnice pisanja filmske kritike. Ob koncu koledarskega leta bo na sporedu še premiera nove glasbene partiture Andreja Goričarja za nemo klasiko Naše gostoljubje Busterja Keatona.