Slovenija 6.9.2023 7:00

V Narodni galeriji razstava iz španskih in slovenskih fotografskih arhivov

Ljubljana, 6. septembra - V Narodni galeriji bodo drevi odprli razstavo Umetnikov atelje - iz fotografskih arhivov španskega Zavoda za kulturno dediščino. Združila bo 90 fotografij, ki v obdobju od konca 19. stoletja do sredine 20. stoletja odpirajo vrata v ateljeje španskih umetnikov. Dodan je izbor fotografij umetnikov, ki so v tem časovnem obdobju delovali na Slovenskem.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Umetnike in njihova dela v ateljejih so v objektiv ujeli priznani mojstri umetniške fotografije v Španiji: Mariano in Vicente Moreno, Ruiz Vernacci, polentinski grof Aurelio de Colmenares y Orgaz, Cabre, Wunderlich in Pando. Omogočajo vpogled v bogastvo različnih struj španske umetnosti v prvi polovici 20. stoletja, so zapisali v galeriji.

Razstava je razdeljena na pet sklopov, ki bodo obiskovalce popeljali od dediščine 19. stoletja do razmer med špansko državljansko vojno in desetletjem po njej. Umetniško ozadje 19. stoletja je predstavljeno s historičnimi in krajinskimi slikarji, kot sta Moreno Carbonero in Berute.

Razstava se nadaljuje z vrsto umetnikov, ki so navdih našli v folklori, običajih, oblačilih in tradicijah španskih pokrajin. V tretji sklop so vključeni tisti avtorji, ki še posebej izstopajo zaradi svojega portretiranja. Sledijo fotografije umetnikov, pri katerih je opazen bolj sodoben, sproščen slogo. Španski del razstave zaključuje skupina fotografij, posnetih med državljansko vojno in desetletju po njej, ki spremljajo ustvarjanje propagandne umetnosti in vrnitev v povojni vsakdan.

Razstavo dopolnjuje izbor fotografij umetnikov, ki so v enakem obdobju delovali na območju Slovenije. Kot so zapisali v galeriji, ima fotografija na Slovenskem dolgo tradicijo in je ažurno sledila Daguerrovemu izumu iz leta 1839. V 50. letih 19. stoletja so v Ljubljani že delovali prvi profesionalni fotografski ateljeji, amaterska fotografija je sledila v 80. letih 19. stoletja.

Fran Vesel, avtor večjega dela razstavljenih fotografij, je leta 1911 ustanovil Klub slovenskih amater-fotografov. Vesel si je ustvaril lasten arhiv slovenskih kulturnikov. Fotografija je v tem času postala nujen pripomoček umetnikov kot nadomestek za skico, poleg Vesela so med drugimi svoj fotoaparat imeli Ivana Kobilca, Matija Jama, Rihard Jakopič in Matej Sternen.

Predstavniki slovenske moderne so velikokrat gostovali v prostorih svojih podpornikov in le redki, tako kot Jakopič in Sternen, so si v svojem domu lahko privoščili ločen, izključno ustvarjanju namenjen prostor. Razstava zato napeljuje tudi na aktualen razmislek o vlogi umetnika v današnji družbi, ko zaradi naraščajočih cen nepremičnin mnogo umetnikov nima ustreznega ustvarjalnega prostora.

Razstavo je pripravil generalni poddirektorat državnih muzejev ministrstva za kulturo in šport Španije, izvedla pa Narodna galerija v sodelovanju z Veleposlaništvom Španije v Sloveniji kot del kulturnega programa španskega predsedovanja Svetu EU. Razstavo, ki bo na ogled do 26. novembra, bo odprl veleposlanik Španije v Sloveniji Juan Aristegui.