Slovenija 6.9.2023 5:00

V Mariboru 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Maribor, 6. septembra - V Lutkovnem gledališču Maribor se danes začenja 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Festival, ki ga od leta 2001 prireja Ustanova lutkovnih ustvarjalcev, predstavlja izbor najboljših slovenskih lutkovnih stvaritev preteklih dveh sezon. Selektorica je v tekmovalni program uvrstila šest predstav, zmagovalci bodo znani v soboto.

Selektorica Zala Dobovšek je opravila izbor po ogledu 41 predstav. Opaža, "da se nahajamo v trenutku porasta lutkovno-animiranih predstav za odrasle, kar odseva tudi tekmovalni program, ki ga sestavljajo tri otroške predstave in tri predstave za mlade oziroma odrasle, slednje prav tako izstopajo v spremljevalni sekciji".

Predstave bo na bienalu ocenjevala mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Alja Predan, Jelena Sitar Cvetko in Igor Tretinjak. Nagrade bodo podelili ob zaključku festivala v soboto zvečer. Takrat bodo podelili tudi Klemenčičevo nagrado in Pengovove listine za leto 2023, ki jih podeljuje Društvo slovenskih lutkovnih umetnikov in prijateljev lutk (UNIMA Slovenija).

Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije je osrednji nacionalni festival, ki si poleg nagrajevanja najboljših stvaritev zadaja nalogo predstavitve slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti ter izmenjave znanj in izkušenj med lutkovnimi ustvarjalci.

V sklopu festivala bodo med drugim priredili strokovni posvet, namenjen ustvarjalcem in producentom, v sodelovanju z mladimi kritiki bodo potekali pogovori o predstavah. Osrednja razstava na bienalu bo predstavljala delovanje gledališča Zapik, na festivalu bodo predstavili revijo Lutka, posebno pozornost pa bodo namenili novemu Lutkovnem muzeju Maribor, ki je zaživel lani.