Slovenija 7.9.2023 8:00

V Mestni galeriji Ljubljana pregledna razstava Jurija Kalana

Ljubljana, 7. septembra - V Mestni galeriji Ljubljana bodo drevi odprli pregledno razstavo Jurija Kalana. Izbor del je usmerjen v predstavitev slik, risb in "skulptoslik" oziroma pastirskih rezbarij, kot jih avtor poimenuje. Na ogled bodo vse bistvene motivno-vsebinske in formalno oblikovne značilnosti in pomembne linije, ki utrjujejo in poudarjajo Kalanovo likovno poetiko.

Ljubljana. Muzeji in galerije mesta Ljubljane (MGML) - Mestna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzeji in galerije mesta Ljubljane (MGML) - Mestna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kalan se tokrat prvič predstavlja v Mestni galeriji Ljubljana, hkrati je to njegova doslej najobsežnejša predstavitev. Postavitev združuje dela, nastala med letoma 1991 in 2023 - slike večjih in manjših formatov, risbe, fotografije, grafike, kamnite in lesene glave, lesene pobarvane kipe in lesene pobarvane toteme.

Likovna dela prikazujejo prizore iz vsakodnevnega življenja. Kalan je upodobil ljudi in živali iz domačega okolja, torej družinske člane, prijatelje in hišne ljubljenčke. Njegov likovni jezik je po besedah kustosa Sarivala Sosiča prepoznaven, z veliko mero realizma, toda z dodatki humorja, rahle komičnosti in posebnih pogledov, tudi pogledov od zgoraj navzdol ali pa iz posebno zasukanih položajev ustvarja svet sedanjosti, svet danes živečih in prisotnih ljudi. Slikar je nekakšen likovni zapisovalec življenja, ki nas obkroža, je zapisal Sosič in dodal, da gotovo sodi med vidnejše slovenske slikarje, ki prepoznavno zaznamujejo sodobno umetniško dogajanje.

Po Sosičevih besedah upodabljanje ljudi, živali, narave in predmetnega sveta, ki obdajajo življenjski prostor umetnika, omogoča posebno svobodo, prav takšno, kakršna se občuti samo v umetnosti, kajti ko gledamo tovrstne podobe, smo - kot umetnik sam - sproščeni ali na poseben domišljijski način povezani z njim. Znane in prepoznane so nam, da se veselo nasmehnemo in z užitkom opazujemo najprej obraze in nato telesa ter celotne prizore, ki se na slikah pogostokrat dogajajo kakor na izpostavljenem prizorišču - na odru.

To je svet umetnika, čisto njegov svet najbližjih, domač in varen, a hkrati ustvarjalno skrivnosten, napolnjen z brezštevilnimi vsakdanjimi motivi, vsebinami, stanji in dogodki ali prizori, skoraj kot gledališko ali filmsko dogajanje. Podobe so polne navdušenja, ki ga umetnik izkazuje, in v njih vedno znova goji vznesenost v običajnosti in preprostost v vsakdanjosti, je še zapisal kustos.

Kalan, rojen leta 1961 v Kranju, je leta 1990 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na oddelku za slikarstvo pri prof. Metki Krašovec. Je eden od treh ustanovnih članov neformalne skupine Divji v srcu. Predstavil se je na več samostojnih in skupinskih razstavah. Živi in dela v Ljubljani.

Razstava v Mestni galeriji Ljubljana bo na ogled do 12. novembra.