Slovenija 6.9.2023 14:22

Ob 70-letnici Čebelice sedem čebelic in antologija Jelke Godec Schmidt

Ljubljana, 6. septembra - Pri Mladinski knjigi so letošnjo 70-letnico Čebelice, ki velja za eno najstarejših književnih zbirk in prvo slikaniško v Sloveniji, med drugim počastili z izdajo sedmih slikanic - tremi novimi in štirimi ponatisi klasičnih čebelic. Obenem so predstavili še prvo avtorsko antologijo Jelke Godec Schmidt z naslovom Jumpajdija, Jumpajda!

Med letošnjimi izvirnimi novosti iz Čebelice je slikaniški prvenec Darje Marinšek Pozabljiva stonoga, ki ga krasijo ilustracije Hane Stupica. Kot je povedala Darja Marinšek, sicer tudi urednica na založbi, je zgodbica o stonogi ena od pripovedi, ki si jih je izmišljevala zjutraj, da bi lažje spravila sinka v vrtec. Hana Stupica je povedala, da se je pri nalogi znašla pred velikim številom stonog, ki v naravi obstajajo. Za model je vzela najbolj simpatično, ki jo je za povrh še oblekla.

Pod novo slikanico se podpisuje tudi dolgoletna urednica Cicibana Slavica Remškar, ki je moči pri čebelici Kako je Izidor ovčice nosil združila z ilustratorko Mašo Kozjek. Besedilo za slikanico, ki se je po avtoričinih besedah vrsto let medilo v predalu, odraža njeno ljubezen do ljudskega slovstva, obenem je poudarila, da je zgodba o dečku zelo sodobna, tematizira pa tudi metode uspavanja.

Ob 95. rojstnem dnevu Marjance Jemec Božič so izdali judovsko ljudsko pravljico O modrem plaščku, ki jo je priredila in prevedla Ajda Rooss. Po besedah jubilantke slikanica prinaša ganljivo zgodbo, za katero upa, da bo nagovorila tudi sodobne otroke, ki jim je večinoma takšna revščina tuja. V sklopu štirih novih čebelic so izdali še slikanico Miroslava Košuta Gremo gledat morje, ki jo je ilustrirala Jelka Godec Schmidt.

Priznana ilustratorka, slikarka, striparka in pisateljica za otroke se podpisuje tudi pod prvo avtorsko antologijo Jumpajdija, Jumpajda!. Kot je povedala, jo je k projektu povabila urednica otroškega leposlovja Irena Matko Lukan, a se je sama sprva bala, da ne bo dovolj gradiva. Ko je vse zbrala, pa ga je bilo za kar dve knjigi. Antologija je razdeljena na tri poglavja. V prvem so zgodbice iz Vrtca pri veseli kravi, v drugem so pripovedi o Škratu Zgubi in kameleonu, v zadnjem pa je še Cicibanda.

Pogovor z avtorji je vodila Irena Matko Lukan, ki je bila kot urednica Čebelice pred dnevi razglašena za ime tedna na Valu 202. Predstavila je še tri ponatise klasičnih Čebelic: Balon velikon Andreja Rozmana Roze z ilustracijami Matjaža Schmidta, brezčasno zgodbo Branke Jurce Snežaki v vrtcu, ki jih je upodobila Ančka Gošnik Godec, in Miška iz stripov z Andersenovo nagrado nagrajenega avtorja Giannija Rodarija v prevodu Eveline Umek in z ilustracijami Marjana Mančka.

Likovna urednica Tanja Komadina, ki je prispevala nov znak čebelice, je predstavila nekaj zanimivosti znotraj 70-letne zgodovine zbirke. Med drugim je povedala, da je pri zbirki sodelovalo skoraj 150 umetnikov.