Na hitro prelistano 9.9.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. septembra - Pri založbi Litera so izdali knjigo enega najpomembnejših ruskih pesnikov 20. stoletja Vladimirja Majakovskega z naslovom O tem, pri Beletrini pa knjigo dramaturginje in pisateljice Eve Mahkovic, naslovljeno Toxic. Pri Društvu Pasja nota pa so izdali delo avtorice Nuše Jezeršek Od mladiča do fantiča.

Ljubljana. Knjiga O tem avtorja Miklavža Komelja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga O tem avtorja Miklavža Komelja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Toxic avtorice Eve Mahkovic. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Toxic avtorice Eve Mahkovic.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Od mladiča do fantiča avtorice Nuše Jezeršek. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Od mladiča do fantiča avtorice Nuše Jezeršek.
Foto: STA

O TEM - KNJIGA IZPOD PERESA RUSKEGA AVANTGARDNEGA PESNIKA MAJAKOVSKEGA

V knjigi O tem ruski avantgardni pesnik Majakovski med drugim zapiše: "Jaz vam ne bom napravil radosti, da bi videli, kako od naboja onemim. Za mano ne boste kmalu zategnili o mojih talentih: 'Njegove duše se usmili.' Lahko me z nožem izza vogala. Naj D'Anthesi ne merijo v moj obraz. Štirikrat se postaram - štirikrat se bom pomladil, preden pridem do groba jaz". Delo je prevedel Miklavž Komelj.

Vladimir Majakovski (1893-1930) velja za enega najpomembnejših ruskih pesnikov 20. stoletja. V prvi vrsti je bil upornik proti konvencionalnemu, malomeščanskemu svetu brez vizije. Kot futurist je uveljavil disonanco in tudi retoriko; s tem je ustvaril tradicijo pesnika tribuna. Majakovski se je leta 1917 pridružil revoluciji in v tem času povezal avantgardno poetiko in revolucionarno angažiranost. Pozneje je Majakovskega uničila vsakdanjost stalinističnega totalitarizma, razočaran nad takratnim dogajanjem v Sovjetski zvezi je leta 1930 storil samomor, piše na spletni strani radia Ars.

TOXIC - AVTOFIKCIJSKO VEČŽANRSKO DELO EVE MAHKOVIC

Eva Mahkovic je pred štirimi leti razburkala sceno že s svojima prvima knjižnima izdajama, literarno-vizualno zbirko grotesk Vinjete straholjubca skupaj z Evo Mlinar in literarizirano zbirko Facebook zapisov Na tak dan najbolj trpi mastercard. "Tudi tokrat ostaja zvesta hibridnemu, neulovljivemu, svobodnemu načinu izražanja, kar s seboj prinaša dobro mero divje energije, občutek vrtoglavice in vznesenosti ob branju," so zapisali pri založbi.

Knjiga je po avtoričinih besedah "avtofikcija, dnevnik, koledar, glitter, tema, roza, kri, veliko resnice, veliko laži, jaz, prava in izmišljena čustva, fantazije, tesnoba, sanje in umor". Sestavljena je iz prologa in osmih delov, ki vsak zase, predvsem pa skupaj, pokažejo "performiranje osebe Eva Mahkovic", ki ves čas kot refren ponavlja, da je lahko oseba hkrati toliko različnih stvari.

Eva Mahkovic (1986) je dramaturginja, pisateljica in članica kolektiva Aktivne. Kot dramaturginja je zaposlena v Mestnem gledališču ljubljanskem, predava na AGRFT, občasno tudi prevaja in pripravlja adaptacije romanov. Kot avtorico jo zanima predvsem izkušnja sveta mlajše urbane ženske.

OD MLADIČA DO FANTIČA - KNJIGA S PASJO PRIPOVEDJO

Od mladiča do fantiča je pasja pripoved z zanimivimi pasjimi prigodami in nasveti za male in velike bralce. V knjigi so svojo umetniško nadarjenost pokazali tudi otroci znanih Slovencev, med drugim Šajana, hčerka pevke Rebeke Dremelj, Ula, hčerka pevca Marka Novaka (Rock Partyzani) in Jaka Hodža, sin bobnarja Mira Hodža (skupina Vilija Resnika).

Note in besedilo pesmi sta za knjigo posodila Feri Lainšček in Ditka. "Knjigi sta dodala poseben čar pesnik Feri Lainšček in kantavtorica Ditka, avtorja besedila in glasbe za skladbo Teci, še teci, moj kuža," so zapisali založniki.