Slovenija 9.9.2023 12:40

Vileniški kristal literatu s Kosova Shpetimu Selmaniju

Štanjel, 9. septembra - Kosovski pisatelj, pesnik in igralec Shpetim Selmani je na literarni matineji v Štanjelu, ki jo po tradiciji priredijo pred uradnim zaključkom mednarodnega literarnega festivala Vilenica, prejel letošnji vileniški kristal. Žirija je presodila, da v svojih pesmih z brutalno iskrenostjo in humorjem pretresa družbenopolitično stvarnost.

Štanjel, Ferrarijev vrt. Literarna matineja festivala Vilenica. Kosovski pisatelj, pesnik in igralec Shpetim Selmani (desno) je na literarni matineji v Štanjelu, ki jo po tradiciji priredijo pred uradnim zaključkom mednarodnega literarnega festivala Vilenica, prejel letošnji vileniški kristal. Foto: Ksenija Brišar/STA

Štanjel, Ferrarijev vrt.
Literarna matineja festivala Vilenica.
Kosovski pisatelj, pesnik in igralec Shpetim Selmani (desno) je na literarni matineji v Štanjelu, ki jo po tradiciji priredijo pred uradnim zaključkom mednarodnega literarnega festivala Vilenica, prejel letošnji vileniški kristal.
Foto: Ksenija Brišar/STA

Štanjel, Ferrarijev vrt. Literarna matineja festivala Vilenica. Foto: Ksenija Brišar/STA

Štanjel, Ferrarijev vrt.
Literarna matineja festivala Vilenica.
Foto: Ksenija Brišar/STA

Štanjel, Ferrarijev vrt. Literarna matineja festivala Vilenica. Foto: Ksenija Brišar/STA

Štanjel, Ferrarijev vrt.
Literarna matineja festivala Vilenica.
Foto: Ksenija Brišar/STA

Avtor po oceni žirije ob lucidni uporabi ironije in samoironije reflektira zgodovinske dogodke in z navidezno lahkotnostjo upesnjuje zahtevne teme, pri tem pa nikoli ne zdrsne v sentimentalnost. S svojevrstnim nizanjem zgodovinskih dogodkov pokaže, da se v resnici nikoli nič ne spremeni in da se zgodovina vedno znova ponavlja kot farsa.

"To je tudi poezija, ki se neposredno, a hkrati izvirno navezuje na bitniško tradicijo, tako na njen način pisanja kot tudi na njeno kritično ubesedovanje družbenopolitičnih problemov. Selmanijeve pesmi nas nagovarjajo neposredno in tudi zato napeljujejo k razmisleku o družbi, v kateri živimo. Ne pridigajo, a so vseeno družbenokritične na način demontiranja stvarnosti," je v utemeljitvi zapisala žirija.

Dobitnika kristala Vilenice žirija izbere med pesnicami in pesniki, ki so na festivalu in se predstavijo v festivalskem zborniku in na literarnem branju. Sestavljali so jo Aleš Mustar, Gregor Podlogar in Julija Potrč Šavli. Nagrado so Selmaniju podelili na dopoldanskem branju, na katerem so se s svojimi deli predstavili še avtorji iz Švice, Slovenije, Poljske, Nemčije in Avstrije.

Selmani je na Univerzi v Prištini študiral sociologijo in magistriral na Akademiji za umetnost. Nastopa v domačih in tujih gledališčih, poleg igralske kariere je dejaven tudi kot publicist, pesnik, pisatelj in dramatik. Je reden sodelavec alternativnega bloga S'bunker.

V svojih proznih delih piše o vsakdanjem življenju, srečevanjih in odnosih, razmišlja tudi o literaturi in svetovnih dogodkih, nacionalizmu, materializmu in drugih -izmih, predvsem pa o veliki ljubezni. Doslej je objavil tri knjige in za roman Beležica ljubezni leta 2020 prejel nagrado Evropske unije za književnost.

Vilenica se bo v letošnji 38. izdaji, ki se je začela v ponedeljek na temo Raznoliki obraz Evrope, sklenila zvečer v istoimenski kraški jami, kjer bodo glavno festivalsko nagrado izročili madžarskemu literatu iz Vojvodine Ottu Tolnaiju.