Svet 13.9.2023 5:30

Na pročelju newyorškega Metropolitanskega muzeja skulpture nemško-iranske umetnice

New York, 13. septembra - Pročelje newyorškega Metropolitanskega muzeja bodo v prihodnjih mesecih krasile nove skulpture nemško-iranske umetnice Nairy Baghramian. Umetnica, ki se je rodila leta 1971 v Iranu in leta 1984 z družino pobegnila v Berlin, je za štiri niše na pročelju oblikovala štiri abstraktne barvite skulpture iz aluminija. Na ogled bodo do maja 2024.

ZDA, New York. Metropolitanski muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Metropolitanski muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Umetnica je skulpture po pisanju nemške tiskovne agencije dpa opisala kot njen "poklon New Yorku". Posvetila jih je "mimoidočim in potnikom, ki se z avtobusom vozijo na delo in morda s pogledom le bežno opazijo dela". Direktor muzeja Max Hollein je dela označil za "ekspresivna" in "drzna".

Nairy Baghramian je četrta, ki je ustvarila dela za štiri niše na pročelju muzeja v Centralnem parku. Čeprav so bile niše že ob gradnji muzeja namenjene skulpturam, so jih z umetniškimi deli prvič zapolnili šele skoraj 120 let pozneje. Leta 2019 je kenijsko-ameriška umetnica Wangechi Mutu vanje umestila štiri bronaste skulpture, ki so jih navdihnili običaji afriških žensk.

Od tedaj jih vsako leto zapolni drug umetnik. Leta 2020 naj bi jih krasile skulpture v Ženevi rojene umetnice Carol Bove, vendar je bila zaradi pandemije covida-19 razstava prestavljena na leto 2021. Leta 2022 so bila v niše postavljena dela na Škotskem rojenega umetnika Hewa Lockea, ki je odraščal v Gvajani.