Slovenija 11.9.2023 11:03

ZKP RTV Slovenija z zvočnico Prešernovih poezij v nemščini

Ljubljana, 11. septembra - ZKP RTV Slovenija ob praznovanju 60-letnice Programa ARS Radia Slovenija in ob gostovanju Slovenije kot častne gostje na letošnjem knjižnem sejmu v Frankfurtu izdaja zvočno knjigo France Prešeren: Poesien. Zvočnica prinaša Prešernove poezije v nemškem jeziku v interpretaciji znanega nemškega igralca Ursa Remonda.

Ljubljana. Vhod pred RTVS. Foto: Nace Hočevar/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vhod pred RTVS.
Foto: Nace Hočevar/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz ZKP RTV Slovenija, zvočnico izdajajo ob septembrskem vrhuncu praznovanja 60. obletnice nastanka Programa Ars v sodelovanju z jubilantom in ob gostovanju Slovenije kot častne gostje v Frankfurtu ter ob razstavi o Prešernu v frankfurtskem Muzeju romantike, ki bo na ogled od 14. septembra.

Štiri pesmi - Povodni mož / Der Wasserman, Zgubljena vera / Verlor'ner Glaube, Pevcu / An den Sänger in Sovražna sreča / Feindliches Schicksal - bodo ob ogledovanju razstave lahko na spletni strani Programa ARS z dostopom prek QR kode poslušali tudi obiskovalci razstave.

Izdaja bo ob odprtju razstave o Prešernu dostopna tudi na mednarodnih portalih zvočnih knjig. Obiskovalcem slovenskega paviljona na frankfurtskem knjižnem sejmu pa bodo na voljo tudi promocijski letaki ZKP RTV Slovenija v nemškem, angleškem in slovenskem jeziku s kratko informacijo o projektu in s povezavami do izdaje.

Projekt izhaja v zbirki zvočnih knjig Slovenski literarni klasiki in sodobniki ZKP RTV Slovenija. Pobudnika novega prevoda Prešernovih poezij v nemščino sta bila nekdanji odgovorni urednik Programa Ars Matej Venier in nekdanji vodja Slovenskega kulturnega centra v Berlinu Gregor Jagodic.

Prevod Boštjana Dvoržaka in snemanje z Remondom v studiu Radia Slovenija, ki je potekalo pod režijskim vodstvom Alena Jelena, je finančno podprlo ministrstvo za kulturo.

Remond je igralec, režiser in interpret. Odraščal je v Kamerunu v Afriki. Po letih dela v gledališču v Hamburgu in Berlinu, kjer je ustvarjal tudi kot scenarist in režiser, je začel televizijsko oziroma filmsko kariero. Igral je v več francoskih produkcijah. V Nemčiji je doživel preboj kot protagonist zelo uspešne akcijske serije RTL Medicopter 117, ki ji je sledila serija John Sinclair. V zadnjih letih vse pogosteje igra v mednarodnih produkcijah, kot sta Covert Affairs pri NBC in BBC-jeva miniserija 37 Days.

Za ZKP RTV Slovenija je že interpretiral pripovedko Martin Krpan Frana Levstika in pesniško zbirko Erotika Ivana Cankarja.