Slovenija 12.9.2023 14:25

V ospredju Festivala Maribor igra besede in glasbe

Maribor, 12. septembra - V ospredju letošnjega Festivala Maribor, ki se začne v četrtek s koncertom Simfoničnega orkestra SNG Maribor in mladih pianistov Nejca in Adama Kampleta, je igra besede in glasbe. Med drugim bo postregel s praizvedbo glasbene igre za mladino Zvezda in srce, kjer sta avtorja glasbe Nana Forte in Jure Ivanušič, ter osveženim projektom Fire&Ice.

Maribor. Novinarska konferenca pred začetkom Festivala Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca pred začetkom Festivala Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Novinarska konferenca pred začetkom Festivala Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca pred začetkom Festivala Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Novinarska konferenca pred začetkom Festivala Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca pred začetkom Festivala Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Novinarska konferenca pred začetkom Festivala Maribor. Vodja programa klasične glasbe Narodnega doma Maribor in Festivala Maribor Barbara Švrljuga Hergovich. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca pred začetkom Festivala Maribor.
Vodja programa klasične glasbe Narodnega doma Maribor in Festivala Maribor Barbara Švrljuga Hergovich.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Festival Maribor je poznan kot priložnost, na kateri se srečajo glasbeni žanri in umetniki različnih ozadij, različnih glasbenih zvrsti, različnih mednarodnih provenienc, in najdejo tukaj nek skupen imenovalec, na podlagi katerega nastane vedno nekaj novega, nekaj nepričakovanega, nekaj svežega. Letos smo v tem povezovanju šli še korak naprej in smo povezali glasbo z literaturo, pravzaprav tudi gledališčem," je na današnji novinarski konferenci povedala vodja programa klasične glasbe Narodnega doma Maribor in Festivala Maribor Barbara Švrljuga Hergovich.

Spomnila je, da je bila glasba v preteklosti dolgo neločljivo prepletena z besedno umetnostjo. "V modernem času sta se umetnosti osamosvojili in prav tej osamosvojitvi se lahko zahvalimo, da imamo sedaj bogato zakladnico koncertne inštrumentalne glasbe. Vendar premore organska povezava glasbe in besede, ki je še danes živa na primer v popularni glasbi, enkratno moč, da zgradi mostove med tistim neoprijemljivim, kar glasba v svoji sporočilnosti nosi, in prejemniki, tudi tistimi z manj izkušenimi ušesi," meni.

Izhodiščna spodbuda za rdečo nit festivala je prišla s Frankfurtskega knjižnega sejma, kjer bo Slovenija letos častna gostja. Ob tej priložnosti se je na podlagi plodovitega sodelovanja slovenskega v Nemčiji zelo uspešnega skladatelja Vita Žuraja z ansamblom Ensemble Modern iz Frankfurta porodila ideja za poseben koncert kot glasbeno vzporednico predstavitvam pisateljev na knjižnem sejmu. Ensemble Modern bo tako s sopranistko Niko Gorič ob dveh koncertih v Nemčiji predstavil program, posvečen slovenski glasbi in literaturi, tudi v Mariboru.

V sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor bo festival premierno postavil na oder glasbeno igro Zvezda in srce, ki sta jo po naročilu Festivala Maribor na stihe Milana Jesiha ustvarila Nana Forte in Jure Ivanušič. Forte je povedala, da z Ivanušičem že več let tudi skladateljsko sodelujeta, tokrat pa sta se prvič sama lotila celotnega koncepta, od ideje za tekst do dramaturške zasnove, pisanja glasbe in nenazadnje režije. Besedilo je v celoti napisano v verzih, kar se ji zdi, da bo "še posebej bogata izkušnja za mlade ljudi, ki jim dandanes primanjkuje branja in ukvarjanja z leposlovjem".

Po besedah Ivanušiča je predstava tudi za odrasle. "Smisel predstave je vprašanje, kaj je prava ljubezen oziroma kako se različni ljudje razgalijo v določenih situacijah, kako so nekateri na videz prijazni, vljudni, ko pa se pokaže njihova prava narava, so nekaj čisto drugega," je dejal. Igralci in pevci na odru so poleg njega še Metka Jurc, Urša Kavčič, Mihael Mikluš in Tomaž Planinc, sodeluje tudi glasbeni kolektiv Carpe artem z dirigentom Tilnom Drakslerjem.

Na Festivalu Maribor, ki bo potekal do 1. oktobra, bodo predstavili tudi novo verzijo projekta Fire&Ice, ki so ga z makedonskim kitaristom Vlatkom Stefanovskim prvič izvedli leta 2012 v času Evropske prestolnice kulture (EPK). Z mariborskim saksofonistom Vaskom Atanasovskim sta tokrat povabila k sodelovanju še svoja sinova - Jan Stefanovski bo igral bobne in Ariel Vei Atanasovski violončelo, koncert pa bo posvečen nekdanji prvi dami festivala Brigiti Pavlič.

Na festival se vrača po navedbah Narodnega dom Maribor eden najvznemirljivejših evropskih orkestrov mladih glasbenikov No Borders Orchestra, najmlajši obiskovalci pa bodo na tradicionalnem koncertu za dojenčke in malčke s pianistko Adriano Magdovski letos uživali v izbrani poeziji za otroke v izvedbi dramskega igralca Davorja Herge.

Festival bo odprl Simfonični orkester Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod vodstvom Simona Krečiča in z bratoma pianistoma Nejcem in Adamom Kampletom. Med drugim bodo izvedli simfonično delo Lucijana Marije Škerjanca, ki je nastalo po motivu Gazel Franceta Prešerna.