Svet 13.9.2023 6:00

V Narodnem domu v Trstu razstava o Borisu Pahorju

Trst, 13. septembra - Razstava o Borisu Pahorju je po Evropskem parlamentu v Bruslju in Državnem zboru v Ljubljani na ogled tudi v Narodnem domu v Trstu, v večjih pisarniških prostorih v pritličju, ki jih je Fundacija Narodni dom pridobila nedavno. Na večernem odprtju bo zbrane nagovoril pisateljev sin Adrijan Pahor.

Italija, Trst. Slovenski Narodni dom v Trstu. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Italija, Trst.
Slovenski Narodni dom v Trstu.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Na razstavi so predstavljena Pahorjeva dela, prevodi Nekropole v različne jezike, prevodi pisateljevih romanov v italijanščino, nekatere pomembnejše nagrade in odlikovanja, nekaj njegovih osebnih predmetov in tipkopisov, ki jih je pisatelj podaril po njem imenovani knjižnici na Proseku.

Kot so zapisali pri Zvezi slovenskih kulturnih društev, se tako pisatelj simbolično vrača v kraj, ki je globoko zaznamoval njegovo življenje in pisanje.

Pobudo za razstavo je dal evropski poslanec Matjaž Nemec, podprli so jo Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) ter Primorski dnevnik v partnerstvu s Primorskimi novicami. Za tržaški prikaz sta poskrbeli Zadruga kulturni dom Prosek - Kontovel (Knjižnica Borisa Pahorja) in Zveza slovenskih kulturnih društev v okviru festivala Slovencev v Italiji Slofest.