Svet 14.9.2023 10:00

V Frankfurtu trojica razstav pred častnim gostovanjem Slovenije na knjižnem sejmu

Frankfurt, 14. septembra - Pred gostovanjem Slovenije kot častne gostje na frankfurtskem knjižnem sejmu bodo v Frankfurtu odprli več razstav, ki bodo nemškemu občinstvu približale Slovenijo, njeno kulturo in zgodovino. Kot prvo bodo danes odprli razstavo France Prešeren in slovenska romantika, sledili bosta postavitev o Almi Karlin in razstava Halo! Kje si?.

Nemčija, Frankfurt. Frankfurtski knjižni sejem. Foto: Holger Menzel/Javna agencija za knjigo Arhiv STA

Nemčija, Frankfurt.
Frankfurtski knjižni sejem.
Foto: Holger Menzel/Javna agencija za knjigo
Arhiv STA

V letošnjem letu mineva 175 let od prve objave Zdravljice izpod peresa velikana slovenske literature Prešerna. Njeni verzi so preživeli vse vojne in prevrate, postali so celo himna slovenske države. Kot taki nudijo najboljši vpogled v iskanje izraza popolnosti jezika in kulturnega duha, ki ga vodi želja po mirnem sobivanju ljudi, so zapisali v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK).

Razstava, ki bo na ogled v Nemškim muzeju romantike, prikazuje izbor prvih in pomembnejših rokopisov ter izdaj Prešerna in Luize Pesjak, ki jih hrani NUK. Predstavi zgodovinski kontekst Prešernovega ustvarjanja in pomembno dediščino, ki jo je pesnik dal slovenski in evropski kulturi.

Domovanje njegovega dela v evropskem prostoru je bilo utemeljeno marca leta 2020, ko je Evropska komisija Prešernovi Zdravljici podelila znak evropske dediščine in ta dragoceni dokument umestila med najpomembnejše spomenike, ki pričajo o zgodovini evropske ideje in povezovanja, NUK pa je kot hranilka rokopisa postala sedež spomeniškega območja.

Avtorja razstave sta Igor Grdina in Urška Perenič. Razstava je nastala v sodelovanju med SKICA Berlin, Slovenskim kulturnim centrom Berlin (Veleposlaništvo RS v Berlinu), Nemškim muzejem romantike ter NUK. Na ogled bo do 25. novembra.

V frankfurtskem Haus am Dom - Katholische Akademie Rabanus Maurus bodo v petek odprli razstavo Alma Maksimilijana Karlin - pisateljica. Medinstitucionalni projekt so pripravili Pokrajinski muzej Celje, Muzej novejše zgodovine Celje in Slovenski etnografski muzej.

Razstava izpostavlja literarno pot Alme M. Karlin in njeno prepletenost v času in prostoru. Naslov povzema naziv na originalni Almini vizitki, s katero se je predstavljala in odraža njen osrednji življenjski cilj - pisanje. Razstava gradi na izpostavljenih citatih iz njenih knjižnih del, s katerimi presprašuje vedno aktualna vprašanja o pozicijah moči, vlogi tradicij, vprašanju spolov in družbenih neenakosti.

V osrednjem delu je predstavljenih 36 prvih knjižnih izdaj Alme M. Karlin. To so prve izdaje iz zgodnejšega obdobja, potopisi iz 30. let 20. stoletja, ki so njena najodmevnejša in najbolj prepoznavna dela ter knjige, ki so prvič izšle šele po avtoričini smrti.

Razstavo povezujejo sodobne umetniško-literarne refleksije: povečave ilustracij in izbor originalov slikarke Huiqin Wang, ki jih je umetnica izrisala za slikanico Mala Alma na veliki poti in dopolnila za projekt kratkega animiranega filma Alma, neuklonljiva ženska ter kopije stripovske biografije Weltbürgerin aus der Provinz avtorjev Marijana Pušavca in Jakoba Klemenčiča. Razstava bo na ogled do 23. novembra.

Razstavo Halo! Kje si? Zgodbe iz Slovenije in Nemčije pa bodo v nedeljo odprli v Muzeju komunikacije. Kot piše na spletni strani frankfurtskega muzeja, se razstava osredotoča na razvoj mobilne telefonije v Sloveniji in Nemčiji. Z izbranimi predmeti iz Tehniškega muzeja Slovenije in Muzeja pošte in telekomunikacij Polhov Gradec bo v dialogu predstavljena zgodovina mobilne telefonije. Razstava bo na ogled do 17. marca 2024.