Svet 14.9.2023 5:30

V bližini hiše Agathe Christie pisateljici postavili kip

Oxford, 14. septembra - V Wallingfordu v okraju na jugovzhodu Anglije Oxfordshire so se avtorici kriminalk Agathi Christie, ki je več kot 40 let živela v bližini mesta, poklonili z bronastim kipom naravne velikosti. Kip upodablja pisateljico, sedečo na klopi s knjigo v roki in pogledom na travnik. Kipar Ben Twiston-Davies jo je želel ujeti v trenutku, ko je dobila navdih.

Velika Britanija, London. Reka Temza. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Velika Britanija, London.
Reka Temza.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Kot piše britanski The Guardian, je Agatha Christie leta 1934 kupila hišo Winterbrook, ki stoji na bregu reke Temze v bližini Wallingforda. V hiši, ki je bila vse do smrti leta 1976 njeno glavno prebivališče, je napisala veliko knjig. Pokopana je na cerkvenem dvorišču cerkve svete Marije v Cholseyju, južno od Wallingforda.

Pisateljičin vnuk Mathew Prichard, ki je v soboto odkril kip, je povedal, da si verjetno pisateljica v času življenja ne bi želela spomenika, danes pa po njegovih besedah "gleda na vse nas" in je navdušena nad zamislijo.

Kip je postavljen v bližini Wallingfordskega muzeja, v katerem je na ogled stalna razstava At Home with the Queen of Crime, na kateri so na ogled fotografije in pisma iz časa, ko je pisateljica živela v omenjeni hiši.

Kipar Twiston-Davies, tudi avtor londonskega spomenika pisateljice, je tokratno skulpturo ustvarjal približno eno leto. Kip je označil za majhen spomenik pomembnosti domišljije.