Slovenija 14.9.2023 9:30

V SEM fotografska razstava z drobci iz življenja v Španiji

Ljubljana, 14. septembra - V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bodo drevi odprli gostujočo fotografsko razstavo Nesnovno. Dediščina in kolektivni spomin. Španska fotografska razstava v enajstih razstavnih poglavjih skozi etnografsko, antropološko in estetsko perspektivo osvetljuje drobce iz življenja v Španiji med letoma 1858 in 1988.

Ljubljana. Slovenski etnografski muzej. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski etnografski muzej.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot sta zapisala kustosa razstave Antonio Munoz Carrion in Maria Pia Timon Tiemblo, razstava nesnovno dediščino Španije prikazuje skozi delo, odnose, geste, prizore iz vsakdanjega življenja, poklice in praznovanja. Nekatere podobe na fotografijah med seboj loči skoraj stoletje, vendar kljub temu po svoje soobstajajo in prikazujejo življenje različnih oblik pretekle resničnosti, ki so pogosto ostale spregledane pri proučevanju kulture in z njo povezanih interpretacij.

Elementi nesnovne dediščine so pomemben del vsake kulture, so svojevrstna dediščina, ki jo Unesco varuje s konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine. Ratificirale so jo številne države, vključno s Španijo. Skladno s konvencijo se vanjo uvrščajo ustna izročila, izrazi in jezik, uprizoritvene umetnosti, družbene prakse, rituali in praznovanje, znanja in prakse o naravi in svetu ter tradicionalne obrtne veščine, so zapisali v SEM.

Fotografi v Španiji so že v 19. stoletju začeli po naročilu dokumentirati premičnine in nepremičnine, denimo katedrale, muzeje, samostane, gradove, slike, dragocene predmete itd. Nekatere med njimi sta pritegnila tudi dokumentiranje in interpretacija nesnovnih vidikov kulture - ljudi in njihovih načinov življenja, s čimer razstava ponazarja sposobnost fotografov za opazovanje vsakdanjika. Po besedah kustosov nam danes te fotografije pomagajo bolje razumeti življenje v preteklosti, kar se je iz nje ohranilo do danes in kar se je spremenilo ali izgubilo.

Prikazane vsebine na fotografijah, posnetih mnogo pred podpisom konvencije, se na pričujoči razstavi tako ponujajo v branje v novi luči. Razstava obiskovalca nagovarja k temu, da na fotografijah odkriva na prvi pogled skrite podrobnosti. Na njih so ljudje, ki se družijo in povezujejo ob različnih priložnostih, prazničnih, delovnih ali domačih, ki jih kljub velikim družbenim in gospodarskim spremembam v današnjem času še vedno prepoznamo.

Nesnovni svet se gledalcu na razstavi ponuja skozi oči in objektive Jeana Laurenta, Mariana Morena, Baltasarja Cueja, Aurelia de Colmenaresa y Orgaza, Pedra Ibarre, Eustasia Villanueve Gutierreza, Otta Wunderlicha, Antonia Passaporteja, Loty, Luisa Escobarja Lopeza in Cristine Garcie Rodero.

Razstavo je pripravil generalni direktorat za kulturno dediščino in likovne umetnosti ministrstva za kulturo in šport Španije, izvedel pa SEM na pobudo in s podporo veleposlaništva Španije v Sloveniji kot del kulturnega programa španskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Na ogled bo do 19. novembra.