Slovenija 13.9.2023 10:00

Na Ljubljanskem gradu razstava brezčasnih karikatur Cirila Horjaka

Ljubljana, 13. septembra - V Galeriji S na Ljubljanskem gradu bodo drevi odprli razstavo časopisnih risb Cirila Horjaka z naslovom Selekcija. Naslov nakazuje, da bo na ogled izbor risb oziroma karikatur, ki presegajo določeno tematiko ali problematiko in so prestali preizkus časa, je ob razstavi zapisal njen kustos Jure Stojan.

Ljubljana. Stripar Ciril Horjak. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stripar Ciril Horjak.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je pojasnil kustos, Ciril Horjak vsak teden nariše vsaj dve risbi za časnik Večer. V 16 letih jih je nekaj čez 1800. Vsak teden jim posveti en dan in eno noč. Številne ilustrirajo lokalne težave v severovzhodni Sloveniji, nekaj pa jih ima "zgradbo, znake in likovno moč, da delujejo tudi zunaj svojega časa in konteksta. Njihova kvaliteta se izostri s časovno distanco," je zapisal Stojan.

Horjak, ki se včasih podpiše tudi s psevdonimom dr. Horowitz, na ljubljanski postavitvi razstavlja manj kot dva odstotka opusa. Naslov razstave meri na izbor, ki je najbolje prestal preizkus časa; kljub univerzalnosti izbranih tem so vse risbe opremljene s kratkim povzetkom konteksta.

"Misel, da bodo mnogi hiteli mimo razstave, je verjetno številnim ustvarjalcem neprijetna. Avtorju časopisnih risb pa je privlačna. Ilustracije morajo nastati hitro, v tempu medijske produkcije. Treba jih je hitro razumeti, zato morajo imeti jasno kompozicijo. Kdor bo ob podobah vendarle postal, pa bo deležen njihove druge plasti: nadstrukture z detajli. Časopisna karikatura pogosto nagovarja oba pogleda: hitrega in počasnega," je Stojan še zapisal ob razstavi.

Ciril Horjak, ki se uvršča med najbolj prepoznavne avtorje slovenske karikature in stripovske umetnosti, se je rodil leta 1975 v Slovenj Gradcu. S stripovsko nalogo je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Jožefu Muhoviču in Milanu Eriču. Že med študijem se je pridružil nekdaj vplivni skupini Grejpfrut, v 90. letih pa je začel sodelovati z revijo Stripburger.

Doslej je izdal vrsto avtorskih stripov in soustvaril različne stripovske almanahe, svoje karikature pa je, poleg pričujočih v Večeru, objavil v številnih domačih in tujih revijah in časopisih. Njegove karikature so bile objavljene v časopisih, kot so Guardian, Chicago Tribune, Le Monde in Die Zeit. Za svoje delo je prejel več mednarodnih in domačih nagrad, med drugim ga je leta 2017 Društvo novinarjev Slovenije nagradilo za izstopajoče novinarske dosežke. S Stojanom, ki je tokrat kustos, je večkrat sodeloval, med drugim je leta 2016 ustvaril serijo stripov o ekonomskih temah Striponomija.