Slovenija 14.9.2023 5:00

Dokudoc kljub težavam ostaja na programu

Maribor, 14. septembra - Kljub težavam s financiranjem se danes v Mariboru začenja 12. Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc. V nekoliko okrnjeni obliki znova ponuja kuriran program najnovejše slovenske in tuje dokumentarne produkcije. Začel se bo s projekcijo kratkega filma Škatla režiserja Tomaža Pavkoviča in zaključil v nedeljo s poklonom Karpu Godini.

Festival, ki ga prireja društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra, je letos ostal brez financiranja tako s strani Slovenskega filmskega centra kot Mestne občine Maribor. A so organizatorji kljub temu vztrajali pri njegovi izvedbi, na pomoč jim je priskočil javni zavod Narodni dom Maribor.

Osrednji poudarek festivala ostaja posvečen predstavitvi novejših slovenskih dokumentarnih del ter starejših del, za katere ekipa festivala meni, da jih širše in mlajše občinstvo mora spoznati.

"Že od leta 2012 mladim želimo približati bogastvo pretekle in aktualne slovenske ter tuje dokumentaristike ter aktivno sodelovati pri razvoju slovenskega dokumentarnega filma, graditi temelje za razcvet slovenske dokumentarnosti. Zato vztrajamo s festivalom Dokudoc, ki je ključno zrcalo stanja produkcije slovenskega dokumentarnega filma," pravi selektorica programa in vodja festivala Dokudoc Maja Malus Azhdari.

V Mariboru si bo tako mogoče znova ogledati najnovejšo slovensko in tujo dokumentarno produkcijo ter se družiti ob pogovorih po filmih. Vendar letos prvič po letu 2016 ne bodo izbrali Dokudoc izbrani 2023 ter ne bodo imeli mednarodne žirije, da bi ocenjevala slovenska dela.

Na nocojšnjem odprtju festivala v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor bodo predvajali kratki dokumentarni film Škatla režiserja Tomaža Pavkoviča o mističnosti časa šestdesetih in sedemdesetih let nekdanje skupne države, ki je na letošnjem Festivalu kratkega filma - FeKK prejel glavno slovensko nagrado.

Sledila bo svetovna predpremiera srednje metražnega dokumentarnega filma Melania režiserja Jurija Grudna o nekdanji ameriški prvi dami slovenskega porekla.

Drugi festivalski dan bo na sporedu kratki slovenski dokumentarec Maribor retrosk8tiva v režiji Tomaža Praunseisa, čemur bo sledil češki celovečerni film o sodobnih oblikah alternativnih modelov partnerstev z naslovom Srečno za vedno režiserke Jane Počtove. Film je na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Jihlava prejel glavno nagrado občinstva 2022 in glavno nagrado študentske žirije 2022.

V soboto bodo prvič v Sloveniji predvajali celovečerni film Duhovnica režiserke Maje Prettner, ki je nastajal pet let. Na AJB DOC pitch v Sarajevu je leta 2022 prejel eno od glavnih nagrad in s tem distribucijo na Bližnjem Vzhodu.

Zadnji festivalski dan bodo, prav tako v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, podelili glavno nagrado festivala, Dokumentarno ime 2023, producentu Tomu Gomizelju, ki v okviru Luksuz produkcije producira dokumentarne filme družbeno angažiranih tem različnih avtorjev. Na ogled bo izbor njegove produkcije dokumentarnih del zadnjih 20 let.

Festival se bo zaključil s kratkimi filma Karpa Godine in pogovorom z njim. "V čast legendi filmskega jezika, režiserju Karpu Godini, dokumentarnemu imenu 2017, ki je v letošnjem letu dopolnil 80 let, bomo zaključili letošnjo edicijo, za katero menimo, da jo slovenska krajina potrebuje kot 'kruh in mleko'. Izpostavljamo, da je letošnja edicija pomemben opomnik decentralizacije filmskih vsebin v mestu brez mestnega kina, kjer mnoge mariborske generacije kvaliteto filmskih vsebin izkušajo žal le skozi filmske festivale in projekte," je še navedla Maja Malus Azhdari.