Slovenija 14.9.2023 9:14

V CD premiera slovitega muzikala Mala nočna glasba

Ljubljana, 14. septembra - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo drevi premierno uprizorili muzikal Stephena Sondheima Mala nočna glasba. Eno najpogosteje izvajanih Sondheimovih del praznuje 50-letnico. Muzikal, ustvarjen po filmski predlogi Ingmarja Bergmana, gledalca popelje v leto 1900 na deželo, kjer se okrog igralke Desiree Armfeldt spleta mreža romanc.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Mala nočna glasba je šesti muzikal, za katerega je Stephen Sondheim napisal glasbo in besedilo. Premierno je bil uprizorjen na Broadwayu leta 1973. Ob svoji premieri je doživel velik uspeh. Čeprav je na prvi pogled muzikal morda lahkotnejši od Sondheimovih drugih del, se pod bleščečo fasado v glavnih protagonistih skrivajo obžalovanje, jeza, neuslišano hrepenenje in nezadovoljstvo. Vse se vrti okrog časa. Nekateri čas zapravljajo, spet drugi ga skušajo izživeti, a ga zaradi socialnih in ekonomskih razlogov ne morejo, tretjim pa se izteka, so zapisali v CD.

Protagonistka je potujoča igralka, ki z nastopom v kraju svoje nekdanje ljubezni, odvetnika Fredrika Egermana, povzroči, da se strast znova razplamti. To sproži naval ljubosumja pri vseh vpletenih in ob srečanju odpre neskončno možnosti za presenetljive nove romance in nepričakovane preobrate.

Muzikal, ki je nastal po scenariju Hugha Wheelerja in orkestraciji Jonathana Tunicka, je delno družbena komedija, delno bitka med spoloma. Bogati ga glasbena partitura, v celoti napisana v variacijah tričetrtinskega takta, vključno s Sondheimovo najuspešnejšo skladbo Send in the Clowns.

Uprizoritev muzikala, ki je nastala v produkciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča, CD in Kulturnega društva Mlin Radomlje, je slovenska praizvedba tega dela. Pod režijo in prevod libreta se podpisuje Nejc Lisjak, dirigent in glasbeni vodja je Simon Dvoršak, koreografinja Maša Vajda Andrejka, scenografija Urška Gregorič, kostumografija Andreja Stržinar.

V muzikalu nastopajo Polona Vetrih (Madame Armfeldt), Damjana Golavšek (Desiree Armfeldt), Marjan Bunič (Fredrik Egerman), Sara Lešnik (Anne Egerman) Gregor Ravnik (Henrik Egerman), Lucas Somoza Osterc (Grof Carl-Magnus Malcom) in Željka Predojević Korošec (Grofica Charlotte Malcom), ob njih pa še Eva Lisjak, Gaja Sorč, Gašper Pavc, Marko Erzar, Eva Černe Avbelj, Katja Konvalinka, Klemen Torkar, Irena Yebuah Tiran, Tatjana Bonin, Žiga Štrukelj in Erika Rode.