Slovenija 14.9.2023 13:55

Rdeča nit Festivala fotografije Maribor srečevanje fotografije z drugimi umetniškimi žanri

Maribor, 14. septembra - Letošnji Festival fotografije Maribor, ki bo potekal med 16. in 30. septembrom, nosi naslov Dotikanje. Rdeča nit bo povezovanje in srečevanje fotografije z drugimi umetniškimi žanri. Svoja dela bo predstavilo 20 avtorjev in avtoric na 19 razstavah na več mariborskih razstaviščih.

Maribor. Eno od prizorišč Festivala fotografije Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Eno od prizorišč Festivala fotografije Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Naslov Dotikanje je besedna igra na to, da so me zanimali stiki med fotografijo in ostalimi likovnimi žanri, torej na kakšne načine fotografi začenjajo eksperimentirati, po kakšnih tehnikah posegajo zdaj, ko je na voljo že toliko več svobode v ustvarjanju in ko se je fotografija res že zasidrala kot legitimen umetniški žanr in ji je na voljo, da razširi svoja obzorja tudi na različne načine kreativnega ustvarjanja," je za STA danes povedala umetniška vodja festivala Sara Nuša Golob Grabner.

Skupno so pripravili 19 razstav 20 avtorjev v 17 razstaviščih. Začetek festivala bo v soboto popoldne z zborom pri Sodnem stolpu in sprehodom do Fotografskega muzeja Maribor in Židovskega trga. Ob tem bo odprtje več razstav, uradno odprtje festivala pa bo zvečer v Kulturni četrti Židovska.

Po besedah Sare Nuše Golob Grabner je program osredotočen na sodobno likovno produkcijo. Razstavljena bodo dela fotografov iz različnih delov Slovenije, sodeluje pa tudi Barnabas Neogrady z delom Kiss Self-framing, Unknown 1-2 v Ulični galeriji Židovska.

"Potrudili smo se vključiti tudi mlajše avtorje, ki svojo pot šele začenjajo. Pravzaprav so oni tisti, ki najbolj eksperimentirajo, najbolj premikajo meje, in festival je priložnost, da se uveljavijo," je povedala umetniška vodja.

Osmi festival prireja Fotoklub Maribor, katerega novi predsednik Miha Kacafura je pojasnil, da s tem dopolnjujejo stalno ponudbo razstav v Fotogaleriji Stolp. "Obiskovalci imajo tako možnost vpogleda v razvoj fotografije posameznih avtorjev in videti, kaj je fotografija ne kot zapis določenega časa ali trenutka temveč kot pogled na umetnost," je povedal.

V razstavišču IZUM bo razstavljal Mihael Brunčko, v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) Dušan Gajšek in Jure Kastelic, v Fotogaleriji Stolp Bojan Golčar in Gregor Radonjič ter v GT22 Varja Jovanović Trobec, Karmen Kukovič in Tomaž Zajelšnik.

V Galeriji DLUM je že na ogled razstava Ostanki svetlobe pobudnika festivala Branimirja Ritonje, v Galeriji RRRudolf se bo predstavila Lucija Maver ter v Sodnem stolpu Maja Modrinjak in Tina Dobaj.

Na Židovskem trgu so razstavljene fotografije Marka Paka, v Fotografskem muzeju Maribor se bo predstavila Lana Požlep. Tam bodo v spremljevalnem programu priredili tudi pogovor o fotografu Ivanu Dvoršaku ter prvi Sprehod med prostori sodobne umetnosti- Maribor Art Walk.

V Mariborski knjižnici bodo izpostavili delo mariborske legende Dragiše Modrinjaka, v Galeriji Media Nox bo razstava del Blaža Rojsa in v Sinagogi Lane Soklič. V Trafiki bodo predstavili Vito Tušek in v Karlinii Majo Selinšek.