Svet 16.9.2023 6:00

V londonskem muzeju V&A razstava o Coco Chanel

London, 16. septembra - V londonskem muzeju Viktorije in Alberta bodo danes odprli veliko razstavo o Coco Chanel. Prva britanska postavitev, posvečena tej francoski modni oblikovalki, raziskuje njeno 60-letno kariero, ki je spremenila garderobo žensk, in prinaša nova razkritja o njeni težavni vojni preteklosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Coco Chanel s polnim imenom Gabrielle Bonheur Chanel je umrla leta 1971 v starosti 87 let in pustila neizbrisen pečat v modi s svojimi blagovnimi znamkami oblek iz tvida in prešitih torb.

"Je steber zahodne mode, fascinantna ženska," je povedala kustosinja za sodobni tekstil in modo v muzeju V&A Oriole Cullen in dodala, da je njeno ime še vedno prisotno v sodobni modi.

Razstava z naslovom Gabrielle Chanel. Modni manifest, ki so jo pripravili v muzeju mode in zgodovine mode Palais Galliera v Parizu, sledi oblikovalki skozi vse njeno življenje, od leta 1910, ko je v francoski prestolnici prvič odprla svojo obrt, do njene zadnje kolekcije leta 1971. Predstavljenih je približno 200 oblačil.

Chanel je preoblikovala žensko modo in predstavila udobna, elegantna, a preprosta oblačila, v katerih so se ženske brez težav gibale. Eno najzgodnejših razstavljenih oblačil je mornarska bluza iz leta 1916, izdelana iz finega svilenega džersija, ki so ga do takrat uporabljali za izdelavo spodnjega perila in nogavic. Ovratnico so navdihnila oblačila ribičev.

V desetletju, ki je sledilo, se je Chanel uveljavila kot najboljša modna oblikovalka na svetu, njena mala črna obleka pa je še vedno brezčasna klasika. Leta 1926 jo je ameriška revija Vogue opisala kot "obleko, ki jo bo nosil ves svet".

Med oboževalci njenega parfuma Chanel No.5, ki je prišel na trg leta 1921, sta bili filmska igralka Marilyn Monroe in pokojna kraljica Elizabeta II., ki je leta 1955 prejela stekleničko za rojstnodnevno darilo. Danes ostaja ena najbolje prodajanih dišav na svetu.

Chanel se je rodila v revščini in odraščala v samostanu ter se družila z britansko aristokracijo. V 20. in 30. letih 20. stoletja so jo fotografirali ob Winstonu Churchillu, bodočem britanskem vojnem politiku, in na slavnih konjskih dirkah v Ascotu.

V drugi svetovni vojni je zaprla svojo trgovino na ulici Cambon v središču Pariza, streljaj od hotela Ritz, kjer je živela. Pri 57 letih se je zaljubila v atašeja nemškega veleposlaništva Hansa Guntherja von Dincklageja, česar se dotika tudi razstava.

Julija 1941 so nacistične oblasti Chanel označile kot "zaupanja vreden vir", čeprav ni jasno, ali se je tega dejstva zavedala. Dobila je kodno ime Westminster in identifikacijsko številko F7124. Decembra 1943 so nacisti želeli uporabiti njene zveze v Angliji, da bi prišli v stik s Churchillom.

Njene povezave s sovražnikom so dobro znane, vendar razstava v muzeju V&A vključuje dva nova dokumenta, ki trdita, da se je januarja 1943 pridružila francoskemu odporu. Dokument z datumom in podpisom iz Pariza leta 1948 jo označuje kot občasno agentko, drugi pa kaže njeno članstvo v odporniških silah od 1. januarja 1943 do aprila 1944.

Chanel je po vojni odšla v Švico in se leta 1954 v starosti 71 let vrnila s svojo obleko iz tvida, ki jo je Vogue označil za najlepšo uniformo na svetu. Na razstavi jih je na ogled 54 v odtenkih bež, sive in rožnate barve.