Slovenija 15.9.2023 13:20

Šentjakobsko gledališče v novo sezono z razigranimi predstavami na temo odnosov in pripadnosti

Ljubljana, 15. septembra - Šentjakobsko gledališče Ljubljana bo v letošnji sezoni ponudilo štiri premierne uprizoritve na temo raznovrstnih medčloveških odnosov in pripadnosti. Po premieri Molierove komedije Država, to sem jaz v režiji Milana Goloba, ki je še del lanske sezone, bo novo odprla igra Jasmin Kovic Popolni tujci, ki je nastala po motivih filma Paola Genoveseja.

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji predstavitvi povedal umetniški vodja Šentjakobskega gledališča Ljubljana Rok Andres, se je pri snovanju nove sezone napajal pri prejšnji, ki je bila jubilejna. Obenem si je želel v sezoni po minulih, zaznamovanih s covidom, na oder postaviti tekste, ki bodo povezovali gledališke ustvarjalce in obenem naslavljali sodobnost.

Tako bo novo sezono 13. oktobra odprla predstava Popolni Tujci zamejske avtorice Jasmin Kovic in nastaja v koprodukciji z gledališčem SKPD "F. B. Sedej" Števerjan v Italiji. Predstava, ki je po avtoričinih besedah "dramedija", prinaša komične zaplete, ki pa odpirajo tudi resnejša vprašanja o odnosih in digitalizaciji. Jasmin Kovic je tudi avtorica priredbe in prevoda dramskega besedila, nastalega po istoimenskem filmu, ki je po njenem mnenju ena najboljših sodobnih italijanskih komedij.

Na Šentjakobskem odru bo letos premiera komedije Williama Shakespeara Mnogo hrupa za nič v režiji Matjaža Šmalca, ki bo sodeloval z 18-člansko igralsko zasedbo. Besedilo je po režiserjevih besedah zelo aktualno, za še sodobnejši pridih pa so poskrbeli s tem, ko so žezlo moči v izvirni komediji v rokah moškega dodelili ženski.

V gledališče so letos prvič povabili Ajdo Valcl, ki bo na oder postavila predstavo Yasmine Reza Tri verzije življenja, premiero pa bo doživela tudi predstava pred tremi leti preminulega priznanega dramatika Dušana Jovanoviča Življenje podeželskih plejbojev v režiji mladega gledališkega ustvarjalca Luke Marcena.

Še kot "lanski dolg" pa bo še ta mesec na sporedu premiera Molierove komedije, ki jo Milan Golob, sicer direktor gledališča, postavlja z najnovejšimi igralci, ki so jih povabili v gledališče na lanski avdiciji.