Na hitro prelistano 16.9.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 16. septembra - Pri mariborski založbi Litera so izdali zbirko kratkih zgodb Tatjane Plevnik z naslovom Vabe, pri Beletrini pa knjigo Zadnja vijoličasta bledivka, ki jo podpisujeta Katarina Grabnar Apostolides in Ana Schnabl. Založba Miš je izdala knjigo za otroke Nataša Konc Lorenzutti To ni pismo z ilustracijami Tanje Komadina.

Ljubljana. Knjiga Vabe avtorice Tatjane Plevnik. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vabe avtorice Tatjane Plevnik.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Zadnja vijoličasta bledivka avtoric Katarine Grabnar Apostolides in Ane Schnabl. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Zadnja vijoličasta bledivka avtoric Katarine Grabnar Apostolides in Ane Schnabl.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga To ni pismo avtorice Nataše Konc Lorenzutti. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga To ni pismo avtorice Nataše Konc Lorenzutti.
Foto: STA

VABE - ZBIRKA 30 KRATKIH ZGODB IZPOD PERESA AKTUALNE PREJEMNICE ZLATE LASTOVKE

Knjiga Vabe vsebuje 30 zgodb. Na nekatere teme avtorica že prej namiguje v svojih vzporednih zapisih, saj ti mestoma delujejo tudi kot uvodi k zgodbam, ki jim sledijo. Tatjana Plevnik s svojimi zgodbami izstopa iz široke množice pišočih, ki se kalijo na literarnih delavnicah, prav zato, ker željo po pisanju in sam proces nastajanja zgodb racionalno razčlenjuje in razlaga, so zapisali pri založbi.

Zbirka Vabe prinaša 30 tematsko in žanrsko precej raznolikih zgodb, ki nagovarjajo široko bralsko publiko in nimajo rdeče niti. Nihajo med stvarnostjo in domišljijo, realnostjo, fikcijo, fantastiko, a s pomembno skupno točko: liki so prepričljivi in vsaka posamezna zgodba je stilsko dodelana, pa so zapisali v Mestni knjižnici Ljubljana.

Tatjana Plevnik (1951) je diplomirala iz pedagogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Prevaja iz angleščine, piše strokovne članke, v zadnjih letih pa tudi kratke zgodbe in eseje. Pričujoča zbirka pa je njen knjižni prozni prvenec. Je aktualna dobitnica Arsove lastovke 2023, nagrade za najboljšo kratko zgodbo 32. natečaja Radia Slovenija. Nagrado so ji podelili v četrtek.

ZADNJA VIJOLIČASTA BLEDIVKA - KNJIGA, NASTALA V SODELOVANJU MED PISATELJICO IN POZNAVALKO GOB

V nepričakovanem sodelovanju priznane avtorice in ljubiteljice gliv je nastala posebna knjiga, ki nosi naslov po vijoličasti glivi. Zadnja vijoličasta bledivka v svojem osrednjem "zgodbenem" delu skozi doživeto in iskrivo pisanje Ane Schnabl predstavi življenje portretiranke z vsemi bolečinami in ovirami vred. Gre za edinstveno delo, ki skozi spoznavanje in razkrivanje izvirov ljubezni do gliv zbližuje obe avtorici. Sestavljena je iz osrednjega biografskega dela, ki ponuja nešteto anekdot in doživetij z glivami, od nabiranj in zastrupitev dalje, in dodatka, ki predstavlja nekaj gliv in receptov. Dodatek krasijo še ilustracije Ane Jakob Jerčič.

Ana Schnabl (1985) piše za več literarnih revij. Od leta 2016 je urednica Evropske revije za poezijo, knjige in kulturo. Leta 2017 je izšel njen kratkoprozni prvenec Razvezani, tri leta pozneje pa še romaneskni prvenec Mojstrovina. Razvezane lahko prebirajo nemško in srbsko govoreči bralci, Mojstrovina pa je doživela angleški, nemški in srbski prevod.

Katarina Grabnar Apostolides (1986) je je odraščala z gobami, spremljale pa so jo tudi na številnih poteh po Evropi. Ko se je leta 2014 vrnila v Slovenijo, se je vpisala v program izobraževanja za določevalca gobjih vrst. Dejavna je v več slovenskih gobarskih društvih.

TO NI PISMO - TRETJA KNJIGA Z GLAVNO JUNAKINJO NIKO

Knjiga prinaša hudomušen, živahen, grenko-sladek izsek iz življenja nabrite Nike v času epidemije. Nika je že naveličana tega, da nikamor ne sme in se ne more z nikomer družit. Na srečo v tem času v njeno življenje pride vsaj pes, najprej en čisto začasen in potem en stalen. V knjigi bralec sledi njenim vsakodnevnim izzivom in prigodam. To ni pismo je tretja knjiga o Niki, ki je bila najprej glavna v delu Kdo je danes glavni in nato še v Zvezku in brezvezku. Nika je vsakič malo starejša, tokrat jih ima deset.

Nataša Konc Lorenzutti (1970) je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Pozneje se je uveljavila predvsem kot mladinska pisateljica. Doslej je izdala okoli 20 knjižnih del za otroke in mladino ter nekaj za odrasle. Bila je nominirana za nagrade izvirna slovenska slikanica, modra ptica, večkrat za desetnico in večernico.

Tanja Komadina je zaključila študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Za svoje delo je prejela več nagrad, med njimi znak zlata hruška za Fino kolo in priznanje zlata hruška za ilustracije zbirke zgodb Nataše Konc Lorenzutti Kdo je danes glavni. Zaposlena je kot likovna urednica pri Mladinski knjigi.