Svet 19.9.2023 6:00

V newyorškem muzeju MoMA obsežna retrospektiva Eda Rusche

New York, 19. septembra - V Muzeju moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku je na ogled obsežna retrospektivna razstava Now Then (Danes/takrat), posvečena Edu Ruschi, ki velja za enega najpomembnejših sodobnih ameriških umetnikov. Na največji pregledni razstavi umetnika je razstavljenih 200 njegovih del, vključno z razvpito Čokoladno sobo (Chocolate Room).

ZDA, New York. Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA). Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA).
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Po pisanju britanskega časnika The Guardian je ena od posebnosti razstave, da ponuja možnost spremljanja umetnikovega razvoja skozi čas. Kustos Christophe Cherix si je želel biti pri postavitvi celovit, da bi se izognil fragmentarnemu občutku, ki so ga po njegovem mnenju imele druge umetnikove razstave. "Moja zamisel je bila, da bi res poskušali prikazati njegovo delo na drugačen način," je poudaril.

Razstava po kustosovih besedah razkriva, kako je umetnik na svoje delo gledal kot na neko redno dejavnost oz. prakso, celotna razstava pa prikazuje, kako je razvijal osrednje oblike in teme. Postavitev govori tudi o spreminjanju časa in družbe, kar poudarja Cherix, je "tista umetnikova plat, ki ji še nikoli doslej ni bila posvečena večja pozornost".

Osrednji motivi Ruschevega dela so povezani s Hollywoodom; njegova najbolj priljubljena dela prikazujejo upodobitve bulvarja Santa Monica, napis Hollywood, bazene in bencinske črpalke, zato umetnika povezujejo z ikonografijo Los Angelesa, med osrednjimi razstavnimi predmeti na tokratni retrospektivi pa bo umetnikova dadaistična Čokoladna soba.

Čokoladna soba ima obliko prostora, obloženega s papirnatimi listi, potiskanimi s čokolado. Prva Ruscheva Čokoladna soba, ki jo je umetnik predstavil na beneškem bienalu leta 1970, se je hitro začela topiti, oblegale pa so jo tudi mravlje. Sčasoma se je delo iz neoprijemljivega ad hoc dela spremenilo v institucionaliziran koncept, saj je Muzej sodobne umetnosti v Los Angelesu pridobil pravico do ponovne vzpostavitve sobe, skupaj z avtorjevim receptom za čokolado za tiskanje, piše The Guardian.

Leta 1937 rojeni Ed Ruscha velja za enega najvidnejših ameriških slikarjev. Zaslovel je v 60. letih minulega stoletja, ko je začel razstavljati skupaj z drugimi predstavniki pop arta, kot sta Roy Lichtenstein in Andy Warhol. Med njegova najbolj znana dela sodi platno Standard Station, na katerem je upodobil bencinsko postajo.