Slovenija 21.9.2023 7:00

Čas je za 61. Linharta - festival ljubiteljskih gledališč

Postojna, 21. septembra - Postojna od danes znova gosti Linhartovo srečanje, kjer bo sedem ljubiteljskih gledaliških predstav po izboru letošnjega državnega selektorja, igralca Vida Klemenca, tekmovalo za matičke. Nagrade bodo podelili ob zaključku festivala v soboto, na otvoritvi pa bodo podelili tudi priznanja za gledališko dejavnost sklada JSKD za leto 2022.

Postojna, Kulturni dom. Podelitev nagrad ob zaključku lanskega 60. Linhartovega srečanja. Ekipa predstave Slava Klavora Spomenik, ki je prejela matička za najboljšo predstavo v celoti. Foto: Eva Horvat/STA Srhiv STA

Postojna, Kulturni dom.
Podelitev nagrad ob zaključku lanskega 60. Linhartovega srečanja.
Ekipa predstave Slava Klavora Spomenik, ki je prejela matička za najboljšo predstavo v celoti.
Foto: Eva Horvat/STA
Srhiv STA

Tekmovalne predstave so pretežno komedije, in čeprav selektorja žalosti, da med njimi ni nobene drame, je o njihovi kakovosti na ponedeljkovi novinarski konferenci v Postojni povedal, da so ga tako "fascinirale", da bi mu "bilo v čast biti z njimi na odru".

Klemenc je letos nasledil selektorja iz prejšnjih dveh let Miho Goloba in si ogledal 22 predstav, ki so jih regijski selektorji Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD), ki srečanje organizira, uvrstili v ožji izbor od skupno 101 predstave, prijavljene za festival.

Kot je na novinarski konferenci povedal Jan Pirnat, producent za gledališko in lutkovno dejavnost na JSKD, je to že precej več kot lanskih pokoronskih 78 predstav, medtem ko je bilo letno povprečje pred epidemijo na regijskih izborih med 120 in 130.

Skupni imenovalec izbranih predstav je po besedah selektorja to, da so "zelo dovršene", opazna pa je "velika razlika" med gledališkimi skupinami, ki sodelujejo s profesionalnimi gledališčniki, in tistimi, ki zaradi omejenih sredstev delujejo same.

V tekmovalnem programu so predstave povsem ljubiteljskih skupin kot tistih, ki sodelujejo s profesionalci v vlogi režiserjev ali mentorjev. A kot pravi Klemenc, je lahko objektivno "ocenjeval" le govor, vse ostalo je kot umetnost sicer "subjektivno". Po Pirnatovih besedah gre večinoma gre za komedije, od absurda, groteske do klasične komedije.

Za matičke se bodo potegovale Salto mortale (Hlodi, KUD Franc Kotar Trzin), Alfonza za predsednika (Odrasla gledališka skupina, KUD Jože Stupnik Svečina), Seksualna perverzija (Šentjakobsko gledališče Ljubljana), Ljudski demokratični cirkus Sakešvili (KUD Fofité Medvode), Plešasta pevka (Mladinsko gledališče, Kulturno društvo Svoboda Trbovlje), Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša (Loški oder Škofja Loka) in Klopca v parku (Vsi prisotni, KUD Štefan Romih Črešnjevec).

V spremljevalnem programu ponavadi zaigrajo zmagovalci festivala mladinske kulture Vizije. Ker to letos zaradi odsotnosti nekaterih igralcev ni bilo izvedljivo, so vključili lutkovno predstavo Pot okoli sveta, ki je primerna za otroke in odrasle, in predstavo Sergej in njegove sence (Sergej i njegove sjene) zagrebškega gledališča mladih.

Ob odprtju festivala bodo podelili priznanja JSKD za gledališko dejavnost za preteklo leto. Dobitniki Linhartove listine 2022 so Matej Čujovič iz Kulturnega društva Loški oder Škofja Loka, Peter Teichmeister iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana in Elizabeta Žnidaršič Stefanciosa - Erži iz Kulturnega društva Igralska skupina pri Gledališču Toneta Čufarja Jesenice.

Festival se bo zaključil v soboto zvečer s podelitvijo matičkov v štirih kategorijah po izboru tričlanske strokovne žirije v sestavi režiserja Tina Grabnarja, dramskega igralca Gašperja Jarnija in plesalke, koreografinje in profesorica umetnosti giba Uršule Teržan.

Čeprav je festival tekmovalne narave, na JSKD ocenjujejo, da je zelo pomemben aspekt druženje ljubiteljskih gledaliških ustvarjalcev. Kot je dejal Pirnat, je odlika prav to, da so gledališčniki tri dni v Postojni, gledajo predstave drug drugega, se morda dogovorijo za kakšno koprodukcijo, morda kakšen igralec zamenja gledališko skupino.

Postojna gosti festival že sedemnajstič, in sicer od leta 2006, z izjemo 2020, ko je zaradi epidemije odpadel. Od letos je njegova izvršna producentka Anja Kocman, nova vodja postojnske izpostave JSKD.