Slovenija 20.9.2023 10:36

V Trbovljah festivala novomedijske kulture Speculum Artium in video umetnosti DigitalBigScreen 360

Trbovlje, 20. septembra - V Trbovljah bodo popoldne slovesno odprli 15. mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium in festival video umetnosti DigitalBigScreen 360. Na festivalih bo letos v svojih delih več kot 50 umetnikov iskalo odgovore na vprašanja o opredelitvi umetnosti, naravi človeškosti in omejitvah tehnologije. Festival bo potekal do sobote.

Glavni gostje letošnjega festivala bodo Compressorhead, punck rock glasbena skupina, ki jo sestavljajo izključno roboti. Potekali bodo tudi strokovni paneli, perfomansi, izobraževalne delavnice, pogovori z umetniki in znanstveniki, so sporočili iz organizacije festivalov.

Festival novomedijske umetnosti Speculum Artium 2023 pod vprašaj postavlja naše temeljne predstave o umetnosti, relativizira odnos med človekom in strojem ter spodbuja pretanjeno poslušanje.

Odgovore na vprašanja o naravi človeškosti, opredelitvi umetnosti, omejitvah tehnologije in nadomestljivosti človeka so v delih, razstavljenih na letošnji ediciji festivala, iskali Srečo Dragan, Primož Novak in Nika Oblak, Maša Jazbec, Nina Koželj, Narvika Bovcon, Nina Mršnik in Nuša Jelenec, Saša Nemec, Tiago Martins, Cristina Bodnarescu, George Urse in številni drugi umetniki.

Festival umetniškega videa Digitalbigscreen pa gledalca popelje v svetove umetniškega filma tako na velikem kinematografskem platnu kot z očali za virtualno resničnost, saj se vse več sodobne umetniške video produkcije odvija v 360-stopinjskem okolju.