Na hitro prelistano 23.9.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. septembra - Pri mariborski založbi Litera so izdali knjigo Laure Buzeti Posuj se s pepelom vaših očetov, pri založbi Harlekin No. 1 pa vodnik po izvirih, studencih in vrelcih Popotovanja k najboljšim izvirom Primoža Hienga. Založba Miš je izdala mladinski roman nizozemske avtorice Anne Woltz z naslovom Predor.

Ljubljana. Knjiga Posuj se s pepelom vaših očetov avtorice Laure Buzeti. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Posuj se s pepelom vaših očetov avtorice Laure Buzeti.
Foto: STA

Ljubljana. Vodnik Popotovanja k najboljšim izvirom avtorja Primoža Hienga. Foto: STA

Ljubljana.
Vodnik Popotovanja k najboljšim izvirom avtorja Primoža Hienga.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Predor avtorice Anne Woltz. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Predor avtorice Anne Woltz.
Foto: STA

POSUJ SE S PEPELOM VAŠIH OČETOV - LITERARNI PRVENEC NA TEMO PREPLETANJA ZGODOVINE IN KOLEKTIVNIH TRAVM

Protagonisti romana so Otto Gottlieb, Dorota Janowska in Florian Janowski, ki se znajdejo v množici novinarjev, diplomatov in mimoidočih, ko zahodnonemški kancler Willy Brandt 7. decembra 1970 poklekne pred spomenikom heroja v varšavskem getu med drugo svetovno vojno. Gesta je bila tarča kritik kot tudi pohval. Zgodba sledi njihovim doživljanjem v času treh dni kanclerjevega obiska, od njegovega prihoda, 6. decembra, do odhoda, 8. decembra. Kanclerjev obisk pomeni soočanje s preteklostjo, spomini, kolektivnimi in osebnimi travmami.

Dorota, ki je bila med vojno ugrabljena in posvojena v Nemčijo kot del procesa germanizacije, se mora v času kanclerjevega obiska znova soočiti s svojim občutkom identitete, razumevanjem vojne in krivde. Svojo vojno izkušnjo izrazi v poeziji. V romanu spoznavamo Varšavo tudi skozi oči fotonovinarja Otta, ki v Varšavo prispe, da bi za revijo Der Spiegel dokumentiral kanclerjev obisk. Kljub zavedanju nacističnih zločinov je optimističen, da bosta državi dosegli spravo. Po srečanju s prodajalcem v knjigarni - Florianom je njegovo upanje omajano. Otto, čeprav rojen po vojni, se je prisiljen soočiti z odgovornostjo do spominjanja in preprečevanja vojne in podobnih zločinov. Čeprav zgodba spremlja kanclerjev obisk, je osredinjena na posameznike in njihove travme ter tragično zgodbo družine Janowski, kot tudi na doživljanje kolektivne krivde in prevzemanje odgovornosti, so zapisali pri založbi.

Laura Buzeti (2000) je osnovno šolo obiskovala v Bakovcih. Po gimnaziji v Ljutomeru je na Filozofski fakulteti v Mariboru leta 2022 diplomirala iz psihologije, trenutno pa študij nadaljuje na drugi stopnji. Posuj se s pepelom vaših očetov je njen romaneskni prvenec.

POPOTOVANJA K NAJBOLJŠIM IZVIROM - KNJIGA Z NABOROM SLOVENSKIH VRELCEV VODE

Novinar in fotograf Primož Hieng je v vodniku Popotovanja k najboljšim izvirom v 50 poglavjih v besedi in sliki opisal približno 75 izvirov, studencev in vrelcev. Po nekaterih znanih podatkih naj bi bilo pri nas približno 7500 vodnih izvirov, studencev in vrelcev, kakor koli že imenujemo mesta, kjer privre voda na dan iz nam neznanih globin Zemlje, so zapisali pri založbi.

Avtor knjige se je okoli leta 2013 začel resneje ukvarjati z raziskovanjem zdravih in zdravilnih voda ter jih opisal v nekaterih razprodanih knjigah. Čeprav naj bi v gospodinjstvih iz pip tekla neoporečna in čista voda, pa vedno ni tako. Raziskovanja vodnih virov, torej izvirov, studencev in vrelcev, so avtorja pripeljala do spoznanja, da imamo marsikje nadpovprečno dobro in okusno vodo. Na podlagi desetletnega raziskovanja in iskanja dobrih vodnih virov so zdaj v knjigi zbrani vodni viri, ki jih bodo obiskovalci lahko zajeli. Večina vodnih virov, ki jih avtor opisuje v knjigi, se nahaja v naravi, daleč stran od možnih onesnaževalcev, ki bi lahko vplivali na kakovost vode in njeno neoporečnost. Kot so še zapisali pri založbi, je avtor ob novem raziskovanju žal ugotovil, da se je kakovost vode marsikje spremenila, čeprav na videz temu ni tako.

PREDOR - ROMAN, POSTAVLJEN V ROV LONDONSKE ŽELEZNICE V ČASU DRUGE SVETOVNE VOJNE

Nizozemska pisateljica Anna Woltz popelje bralca v rove londonske podzemne železnice med drugo svetovno vojno, ko nad mestom grmijo bombe in je želja po svobodi in neodvisnosti močnejša od preteče nevarnosti zunaj. "To je naša zgodba. Spoznamo se globoko pod zemljo, v predorih podzemne železnice. Tam se vsako noč skrivamo pred bombami, ki uničujejo London. Quinn je zbežala od doma s torbico, polno nakita, in rada bi spremenila svet. Jay mi jemlje dih. Izgubil je vse, tako da se požvižga na pravila. Sebastian je Quinnin starejši brat, vendar za svojo družino ne obstaja več. In jaz? Jaz sem Ella, ravno sem bila eno leto bolna. Bila sem nevidna - a nato je prišel predor," se glasi eden od odlomkov knjige, ki so jo pri založbi označili za topel roman o prijateljstvu, ljubezni, predvsem pa pogumu. Za prevod je poskrbela Katjuša Ručigaj.