Slovenija 25.9.2023 13:42

Festival StopTrik tokrat na temo cenzure

Maribor, 25. septembra - V Mariboru bo v drugi polovici tega tedna potekala 13. edicija mednarodnega filmskega festivala stop animacije StopTrik. Letošnja osrednja tema je cenzura in animacija. Na festivalu bo skupno predstavljenih 198 filmov, vključno z dvema celovečercema, kar predstavlja najobsežnejšo ponudbo filmskih projekcij doslej.

Maribor. Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega filmskega festivala stop animacije StopTrik, ki bo potekal od 27. 9. do 1. 10. Producentka Kaja Fiedler, selektorica otroškega programa Brina Fekonja, izvršna producentka festivala Urška Breznik, direktorica festivala Olga Bobrowska in programski direktor festivala Michal Bobrowski. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega filmskega festivala stop animacije StopTrik, ki bo potekal od 27. 9. do 1. 10.
Producentka Kaja Fiedler, selektorica otroškega programa Brina Fekonja, izvršna producentka festivala Urška Breznik, direktorica festivala Olga Bobrowska in programski direktor festivala Michal Bobrowski.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega filmskega festivala stop animacije StopTrik, ki bo potekal od 27. 9. do 1. 10. Producentka Kaja Fiedler, selektorica otroškega programa Brina Fekonja, izvršna producentka festivala Urška Breznik in direktorica festivala Olga Bobrowska. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega filmskega festivala stop animacije StopTrik, ki bo potekal od 27. 9. do 1. 10.
Producentka Kaja Fiedler, selektorica otroškega programa Brina Fekonja, izvršna producentka festivala Urška Breznik in direktorica festivala Olga Bobrowska.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega filmskega festivala stop animacije StopTrik, ki bo potekal od 27. 9. do 1. 10. Izvršna producentka festivala Urška Breznik, direktorica festivala Olga Bobrowska in programski direktor festivala Michal Bobrowski. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega filmskega festivala stop animacije StopTrik, ki bo potekal od 27. 9. do 1. 10.
Izvršna producentka festivala Urška Breznik, direktorica festivala Olga Bobrowska in programski direktor festivala Michal Bobrowski.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Veseli smo, da festival praznuje že 13 let, kar je v okolju, v katerem živimo, za filmski festival, ki je zelo nišen, zelo velik dosežek," je na današnji novinarski konferenci povedala izvršna producentka festivala Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže.

"Festival letos naslavlja temo, ki je vseobsegajoča, ima različne nivoje, skozi katere se lahko nagovarja, in ki se nam zdi za današnji čas izredno pomembna," je dodala. "Pogovarjali se bomo, gledali bomo filme, poslušali tudi izsledke raziskav o tem, kako je cenzura vpeta v vsa področja našega življenja, kako jo lahko na čim več različnih načinov izpostavljamo, nagovarjamo, problematiziramo, in tudi kako, kadar je to potrebno, se aktiviramo, jo aktivno naslavljamo in rešujemo," je še povedala.

Na festivalu, ki se začne v sredo in zaključi v nedeljo, bo skupno predstavljenih 198 filmov. Segajo od filmov, ustvarjenih v tradicionalnih tehnikah stop animacije, do eksperimentalnih del, ki združujejo stop animacijo z drugimi animacijskimi tehnikami. Programski direktor festivala Michal Bobrowski je povedal, da je vsako leto višja kakovostna raven prijavljenih filmov in s tem tudi težji izbor.

V uradno selekcijo programa v letu 2023 so po besedah direktorice festivala Olge Bobrowske uvrstili 71 filmov, ki so razvrščeni v sedem tekmovalnih sklopov. V prvem bo prikazan izbor 21 najnovejših dosežkov ustvarjalcev in ustvarjalk animiranih filmov, narejenih v tradicionalni tehniki stop animacije. Sklop Borderlands izpostavlja deset filmov na področju eksperimentiranja s tehnikami stop animacije v kombinaciji z drugimi pristopi.

Drugo leto zapored so pripravili mednarodni tekmovalni program za otroke in tudi tu bo najboljše izdelke izbralo občinstvo z glasovanjem. Sklop Panorama pa ponuja ogled 21 netekmovalnih filmov, ki predstavljajo širši spekter umetniških pristopov v stop animacijskih filmih kratkega formata.

Osrednjo temo nagovarjajo filmi v štiridelni retrospektivi Animacija in cenzura, ki so jih izbrali filmski zgodovinarji Olga Bobrowska, Michal Bobrowski in Andrijana Ružić. Po njihovih navedbah vsebujejo različne intelektualne in vizualne ideje, ki naj bi ogrožale družbeni in ideološki status quo različnih držav. V nekaterih primerih je bila distribucija teh filmov prepovedana. Najstarejši film programa je kanonično delo animirane avantgardne uporniške scene v Franciji, Ideja, Bertholda Bartoscha iz leta 1932.

Poleg filmskih projekcij bodo na festivalu potekale še okrogla miza z naslovom Načini utišanja - metode upora, delavnice in glasbeni večeri. V razstavišču Obrat bo na ogled razstava, posvečena spominu na filmskega in umetnostnega zgodovinarja Marcina Gizycka, ki je bil velik podpornik StopTrika.

Na festivalu tudi letos potekata dve delavnici. Pred dnevi je v Lutkovnem gledališču Maribor potekala tridnevna delavnica stop animacije za otroke med 8. in 15. letom starosti, ki jo je vodila Lene Lekše. V petek pa se je začela trifazna delavnica snemanja konceptualnih animacij Workshot 2.0: Cenzura, kjer praktična izvedba kratkega animiranega projekta zaključi postopek učenja o kritičnih pristopih do medijev in razumevanja filmskih narativov in filma kot kompleksnega načina umetniške komunikacije. Delavnico, na kateri sodelujejo študenti več univerz, vodijo Urška Breznik in Kaja Fiedler iz Slovenije, Tal Kantor iz Izraela ter Piotr Chmielewski in Urszula Domanska s Poljske.

Osrednje prizorišče festivalskega dogajanja ostaja v Vetrinjskem dvoru. Poljska različica bo v Lodžu potekala med 8. in 10. decembrom.