Slovenija 25.9.2023 10:50

Nastaja nova zbirka sodobne umetnosti jugovzhodne Evrope NLB SEE ART

pripravila Tatjana Zemljič

Ljubljana, 25. septembra - NLB Skupina je v okviru programa, ki ga je poimenovala Art, obnovila vlaganja v odkupe in naročila umetniških del ter projektov in oblikovala novo zbirko sodobne umetnosti jugovzhodne Evrope SEE ART. Zbirka, ki je trenutno še v nastajanju, bo prvič javno predstavljena jeseni 2024 na odprtju Galerije Bankarium na Čopovi ulici v Ljubljani.

Kot so v službi za komuniciranje NLB zapisali za STA, je družbena odgovornost za NLB zelo pomembna, zato je podpora razvoju kulture in umetnosti zapisana v njeno DNK. NLB je bila v preteklosti že pomemben mecen vizualne umetnosti in ima danes eno največjih zasebnih umetniških zbirk slovenske moderne in sodobne umetnosti na Slovenskem. Ta šteje skoraj 2300 umetniških del - slik, grafik in plastik. Deloma je dostopna v za javnost odprtih poslovnih prostorih banke po vsej Sloveniji.

V času zadnje finančne krize sta odkupovanje umetniških del in gradnja NLB Umetniške zbirke zamrla. "Z ustanovitvijo nove mednarodne umetniške zbirke SEE ART torej ponovno vstopamo na prizorišče sveta umetnosti z namenom postati osrednji podpornik in partner sodobne umetnosti ter umetnikov v Jugovzhodni Evropi", so poudarili. Dodali so, da sredstva, namenjena nakupom in naročilom sodobnih umetniških del, na letni ravni predvidoma znašajo 100.000 evrov.

Osnovni vodili zbirke strokovnost in kakovost

Na vprašanje, ali imajo načrt, koliko del naj bi za zbirko odkupili na letni ravni, so pojasnili, da sta osnovni vodili zbirke strokovnost in kakovost, temu je podrejeno tudi predvideno število odkupljenih del. Število odkupljenih del na letni ravni je tako odvisno od razpoložljivosti želenih umetnin posameznih umetnic ali umetnikov in seveda cene.

Ker so osnovna vodila SEE ART programa strokovnost, kakovost in transparentnost, je bilo ustanovljeno strokovno telo NLB Umetnostni svet, katerega člani so mednarodno priznani strokovnjaki s področja umetniške produkcije v Jugovzhodni Evropi: predsednik sveta in neodvisni kustos, urednik in pisec Tevž Logar (Reka), umetnostna zgodovinarka, umetnostna kritičarka, kustosinja in direktorica Muzeja sodobne umetnosti Mira Gakjina (Skopje) ter umetnostna zgodovinarka, kustosinja in direktorica Muzeja sodobne umetnosti Maja Kolarič (Beograd).

Naloge sveta so oblikovanje koncepta, strukture in zbiralne strategije nove zbirke, sledenje začrtani politiki nakupov ter naročila umetniške produkcije Jugovzhodne Evrope. Člani sveta prav tako predlagajo, svetujejo in potrjujejo nove nakupe in naročila umetniških del. Na podlagi javnih pozivov izbirajo in potrjujejo izbrane umetniške projekte. Poleg tega predlagajo in svetujejo pri programu Galerije Bankarium ter pomagajo mrežiti in širiti NLB Umetniške zbirke v mednarodnem svetu umetnosti z osredotočeno na Jugovzhodno Evropo.

Zbiralna politika vključuje tudi naročila umetniških del

Zbiralna politika in metodologija nove zbirke SEE ART vključuje nakupe in naročila umetniških del, javne razpise, umetniške natečaje in nagrade ter razstave, ki služijo kot podlaga za preučevanje novih nakupov in naročil. Trenutno snujejo javni mednarodni natečaj, ki bo predvidoma objavljen januarja 2024.

Kot so zapisali, je koncept nove zbirke SEE ART zbirati in predstavljati dela sodobne umetnosti, ki imajo pomembno vlogo v naši družbi. "Zbirka bo predstavljala različne kulture, identitete in spomine, ki ob minevanju časa ustvarjajo našo skupno zgodovino. Cilj je izboljšati razumevanje in poznavanje različnih kulturnih okolij, s čimer spodbujamo strpnost ter raznolikost, ob tem pa se porajajo nove trajnostne kot tudi vizionarske ideje in dejanja z različnimi izrazi sodobne umetnosti. Na novo SEE ART zbirko navezujoče razstave in različni spremljajoči javni programi bodo poudarjali inkluzivnost in dialoškost ter njen pomen pri širjenju in izmenjavi znanj," so še poudarili.

V skladu s konceptom in programom SEE ART bo zbirka vključevala dela umetnikov iz vse regije, vseh generacij, vključno tistih v vzponu. Predstavljeni bodo vsi mediji, od slik, kipov, videa, instalacij, performansov do digitalnih medijev in novih tehnologij, s spodbujanjem inovacij v umetnosti.

Na vprašanje o razmerju med slovenskimi in tujimi umetniki v tem trenutku, kot so zapisali, še ne morejo odgovoriti, saj je zbirka trenutno še v nastajanju. "Lahko pa povemo, da bomo skrbeli za ustrezno zastopanost umetnikov vseh držav v regiji," so dodali.

Zbirka bo prvič javno predstavljena jeseni

Zbirka je trenutno še v nastajanju in bo prvič javno predstavljena jeseni 2024 na odprtju Galerije Bankarium na Čopovi ulici 3. Takrat bodo predstavljena tudi prva odkupljena in naročena umetniška dela.

Na vprašanje, ali bodo dela iz zbirke posojali tudi galerijam in muzejem za razstave, so zapisali, da bodo umetniška dela in projekti sooblikovali poslovne prostore banke 21. stoletja in bogatili javne prostore lokalnih skupnosti. In tako kot sedaj posojajo dela iz NLB Umetniške zbirke različnim muzejskim in galerijskim institucijam, bodo enako ravnali tudi z zbirko SEE ART. Zbirko bodo razstavljali v Galeriji Bankarium, gostovala pa bo tudi v drugih umetnostnih muzejih v Sloveniji in v regiji.