Svet 28.9.2023 6:00

Ob robu gostovanja v Frankfurtu tudi Ensemble Modern s slovensko glasbo

Ljubljana, 28. septembra - Eden od dogodkov, ki se bodo zvrstili ob robu častnega gostovanja Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, bo tudi nastop mednarodne zasedbe za sodobno glasbo Ensemble Modern, ki je ob tej priložnosti naštudirala slovensko glasbo. V Frankfurtu bodo nastopili 7. oktobra, nocoj pa bodo koncert z enakim sporedom izvedli v Bambergu.

Novo slovensko umetniško glasbo skladateljev različnih generacij bo ansambel predstavil v Alte Oper v Frankfurtu le nekaj dni pred začetkom sejma. Ta se bo letos med 18. in 22. oktobrom osredotočil na Slovenijo in njeno literaturo. Dirigentka bo Lucie Leguay.

Ansambel bo izvedel skladbo Vita Žuraja Buch der Körper za sopran in ansambel, pri kateri je skladatelj izhajal iz poezije Aleša Štegra, kot sopranistka bo nastopila Nika Gorič. Poezija je bila navdih tudi za skladbo Tehno Mateja Bonina, v kateri avtor raziskuje istoimensko pesniško antologijo Ane Pepelnik.

Na sporedu sta še deli skladateljic Petre Strahovnik in Nine Šenk. Prva v skladbi Q.M. (Quantum Mechanics) raziskuje področje kvantne mehanike, druga je napisala skladbo Stump the Guesser, ki spremlja istoimenski nemi film avantgardnega kanadskega filmarja Guyja Maddina ter bratov Evana in Galena Johnsona.

Iz najstarejše skladateljske generacije bo zastopan Vinko Globokar z delom Substitution anonyme iz leta 2007, v katerem je zvok zgradil z eksperimentalnimi tehnikami igranja in ptičjimi klici.

S tem programom bo ansambel nocoj nastopil v Bambergu, kjer je zamisel, da bi ob knjižnem sejmu izvedli slovensko glasbo v prepletu z literaturo, tudi nastala, je pred časom pojasnil Žuraj. V Sloveniji so koncert umestili v program Festivala Maribor, kjer bo na sporedu 1. oktobra, ter v srebrni abonma ljubljanskega Cankarjevega doma, kjer ga bodo izvedli večer kasneje.

Ensemble Modern s sedežem v Frankfurtu, ustanovljen leta 1980, sestavlja približno 20 članov iz različnih držav. Posvečajo se izvajanju in promociji glasbe sodobnih skladateljev ter z njimi tesno sodelujejo iz želje, da bi dosegli največjo možno interpretacijsko avtentičnost.