Slovenija 26.9.2023 14:22

V Ljubljani ponovno Festival korenite zvočne hoje

Ljubljana, 26. septembra - V Ljubljani bo od četrtka do nedelje potekal drugi Festival korenite zvočne hoje TO)pot, ki se bo letos odvijal v Cukrarni in drugih javnih prostorih. Pri različnih festivalskih dogodkih, od zvočnih sprehodov do delavnic bo sodelovalo dvajset umetnikov iz Slovenije in tujine.

Ljubljana. V Ljubljani bo od četrtka do nedelje potekal drugi Festival korenite zvočne hoje TO)pot, ki se bo letos odvijal v Cukrarni in drugih javnih prostorih. Pri različnih festivalskih dogodkih, od zvočnih sprehodov do delavnic bo sodelovalo dvajset umetnikov iz Slovenije in tujine. Foto: Festival TO)pot

Ljubljana.
V Ljubljani bo od četrtka do nedelje potekal drugi Festival korenite zvočne hoje TO)pot, ki se bo letos odvijal v Cukrarni in drugih javnih prostorih. Pri različnih festivalskih dogodkih, od zvočnih sprehodov do delavnic bo sodelovalo dvajset umetnikov iz Slovenije in tujine.
Foto: Festival TO)pot

Za večino festivalskih dogodkov bodo potrebne prijave, saj gre največkrat za bolj osebna doživljanja udeležencev. Poleg Cukrarne bo festival potekal pred ljubljansko Mestno hišo, v Valvasorjevem parku, na Špici ter Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli.

Festival se bo začel z diskurzivnim programom, kjer bo v ospredju premišljevanje hoje in poslušanja z zgodovinskega vidika in v današnjem času. Poleg tega bodo festivalski dogodki osredinjeni tudi v zaznavanje okolja, ekološko angažiranost in feministični pristop. Noč in zgodnje jutro pa bosta zaznamovala konec festivala, saj bo v okviru potopitvenega zvočnega dogodka, ki prinaša izkušnjo globokega poslušanja, moč prespati v Cukrarni in nato ob zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne v okviru zvočnega sprehoda spoznavati življenje prostoživečih ptic v urbanem okolju.

Festival se bo uradno začel v četrtek ob 20. uri s performansom in odprtjem zvočne instalacije Razpletanje vrta umetnice Neje Tomšič in z video instalacijo Encouragements Anne Raimondo. Pred tem bo še isti dan popoldan potekal predotvoritveni zvočni sprehod in peripatetično predavanje Alda Milohnića. Sledila bo teoretična prezentacija in razprava Kritični pristopi do zvočnega sprehajanja, ki ga bodo vodile sokuratorka festivalskega programa Elena Biserna, Ida Hiršenfelder in Jacek Smolicky.

Festivalski program je poleg Biserne sokurirala še Irena Pivka. Po besedah slednje letošnji festival prinaša intenzivno tridnevno dogajanje, ki ga dopolnjuje tudi pestro pred in pofestivalsko dogajanje, saj sta hoja in opazovanje mesta tako pomembna, da ni potrebe, da bi bilo dogajanje skoncentrirano zgolj v tri dni. Kot je še dodala, festival prinaša razumevanje umetniškega pristopa k hoji in poslušanju ter uvid, kako umetniki različno dojemajo prostor preko hoje in poslušanja.

"Hoja je uresničevanje telesa v prostoru in seveda se ob tem sprašuješ, kakšno telo lahko hodi, ali res lahko vsako telo hodi, kje so meje, ki jih to telo zelo hitro doseže, kje so morda meje samega okolja, se pravi dan, noč, kje so meje ekologije in hkrati preko hoje in poslušanja kot senzorja, ki je res močno povezan z okolico," je v izjavi za STA še povedala Pivka.

Dodala je, da je razumevanje prostora preko hoje mnogo globlje, mnogo intenzivnejše kot samo hoja od točke a do b, saj pot na tak način postane mnogo bolj ovinkasta, bolj zavita in omogoča vpogled v prostor.

Na festivalu poleg že zgoraj omenjenih sodelujejo še naslednji umetniki: allja, Catherine Clover, Amanda Gutierrez, Jata C, katrinem, Boštjan Perovšek, Anna Raimondo, OR poiesis, Tim Shaw, Marko Pogačnik in Brane Zorman.