Slovenija 27.9.2023 14:15

V Kinodvoru bodo v oktobru obeležili trojni jubilej

Ljubljana, 27. septembra - V Kinodvoru v letošnjem letu obeležujejo 15 let mestnega kina v stoletnem kinu na Kolodvorski ulici. 1. oktobra bo namreč minilo 15 let, odkar je vrata odprl mestni kino Kinodvor, in 15. oktobra 100 let od prve filmske projekcije v dvorani kina na Kolodvorski ulici. Jubilej bodo obeležili z več dogodki.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala vodja oddelka za kulturo pri Mestni občini Ljubljana (Mol) Mateja Demšič, pot od prvotne ideje do danes ni bila lahka. Spomnila je, da je projekt na začetku predvideval 50.000 obiskovalcev na letni ravni, številke pa kažejo, da v Kinodvoru letno naštejejo več kot 100.000 obiskovalcev. Razlog sama vidi v ekipi, ki programsko ustvarja vsebine, ki pokrivajo vse, kar v drugih kinematografih manjka.

V 15 letih Kinodvora si je sicer več kot 1,5 milijona obiskovalcev na več kot 27.000 filmskih projekcijah ogledalo 3300 različnih filmov.

Po besedah direktorice Kinodvora Metke Dariš leto 2023 pravzaprav zaznamujejo kar tri za kino na Kolodvorski pomembne obletnice: stoletnico kina na Kolodvorski, dvajsetletnico art kina in petnajstletnico Javnega zavoda Kinodvor. Kot ključno za uspeh Kinodvora je izpostavila podporo občinstva, tudi v času pandemije covida-19 in po njej.

Spomnila je, da je kino na Kolodvorski v stotih letih doživel številne spremembe - lastnikov, upravnikov, imen, števila sedežev - edina stalnica je, da je bil v teh prostorih ves čas kino. Pomembna podlaga za delovanje današnjega mestnega kina pa sta bila prenova in odprtje art kina Kinodvor oktobra 2003, kar so omogočila prizadevanja Silvana Furlana, takratnega direktorja Slovenske kinoteke. Art kino Kinodvor je nastal po dogovoru med Mol in ministrstvom za kulturo, upravljala pa ga je Slovenska kinoteka. Ko ga je novo vodstvo Kinoteke 1. aprila leta 2008 zaprlo, je Mol že 26. maja 2008 ustanovila Javni zavod Kinodvor, obiskovalce pa je ta sprejel oktobra 2008.

Kinodvor je že v prvem letu delovanja presegel pričakovanja ustanoviteljice. Sledila je kontinuirana rast in že leta 2012 so bile dosežene vse možne zgornje meje, je povedala Metka Dariš. V času pandemije so leta 2021 dobili nove projektorje, je pa prišlo do zamude pri projektu minipleksa v podhodu Ajdovščina. Tega naj bi po prvotnih načrtih odprli že leta 2022, a je pandemija za dve leti upočasnila sprejetje okoljskega prostorskega načrta (OPN), brez katerega ne morejo pridobiti gradbenega dovoljenja, za katerega je vloga sicer vložena.

Vodja programa za mlada občinstva Petra Slatinšek je spomnila, da je bil pred 15 leti Kinodvor prvi kino v samostojni Sloveniji, ki je imel v ustanovitvenem aktu zapisano poslanstvo izvajanja filmske vzgoje. Poudarila je, da z otroki in mladimi delajo vsak dan, program pa sestavljajo družinski program Kinobalon, kamor spada tudi program za najmlajše Prvič v kino, Kinodvorov šolski program in program Kinotrip, ki ga mladi pripravljajo za mlade.

Ker bo 1. oktobra tudi Kinobalonov rojstni dan, so za ta dan pripravili Kinobalonov koncert, na katerem bodo otroci s svojo avtorsko glasbo v živo spremljali program krakih filmov. Oktobrski vrhunec v programu za mlado občinstvo pa bo 8. festival Kinotrip, ki bo potekal od 19. do 21. oktobra.

Pomočnik direktorice za program Koen Van Daele pa je iz oktobrskega programa med drugim izpostavil v programu Zajtrk pri Kinodvoru projekcijo filma Mladi Medardo 15. oktobra. Kot je pojasnil, je 15. oktobra 1923 kino Ljubljanski dvor vrata odprl s slavnostno projekcijo filma Mladi Medardo Mihalyja Kertesza, bolj znanega kot Michaela Curtiza, zato bodo po stotih letih prikazali restavrirano 35-milimetrsko različico filma, ki jo bo z novo glasbeno partituro Andreja Goričarja pospremil Orchestra of the Imaginary.