Slovenija 27.9.2023 14:24

Letošnji Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj posvečen risbi

Kranj, 27. septembra - Na 12. mednarodnem festivalu likovnih umetnosti, ki bo v Kranju potekal od 5. oktobra do 4. novembra, se bo predstavilo 108 umetnikov iz 17 držav. Tradicionalni festival, ki so ga organizatorji iz Likovnega društva Kranj predstavili na današnji novinarski konferenci, bo letos posvečen risbi. Nagrado za življenjsko delo pa prejme Milan Erič.

Kot je povedala umetniška vodja festivala Martina Marenčič, sodelujoči umetniki prihajajo iz različnih umetniških smeri, kot so slikarstvo, kiparstvo, grafika, oblikovanje vizualnih sporočil, fotografija, video, arhitektura in nove prakse. Nabor razstavljenih del je zato pester, vsem pa je skupna rdeča nit naslov letošnjega festivala Risba, intimni zapis in temelj likovnega ustvarjanja.

Tema ponuja obilo možnosti za izraz v vseh medijih na likovnem področju. "Risbo si ljudje predstavljajo zgolj kot delo narejeno s svinčnikom na papir, ta pa lahko prevladuje tudi v drugih medijih - videu, kiparstvu, grafiki, slikarstvu, instalaciji," je pojasnila. Risanje služi kot raziskovalno sredstvo, s precejšnjim poudarkom na opazovanju, reševanju problemov in kompoziciji.

Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj velja za največji likovni festival v Sloveniji. Nastaja s sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in pod pokroviteljstvom Mestne občine Kranj, Zavoda za turizem in kulturo Kranj ter Gorenjskega muzeja. Sodelujejo tudi nekateri drugi ponudniki razstavnih prostorov v starem mestnem jedru Kranja.

Kot je povedal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh, festival v mesto pritegne številne obiskovalce, ljubitelje likovne umetnosti iz cele Slovenije in tudi iz tujine, zlasti iz sosednjih držav. "Festival mestu daje poseben pečat in nakazuje smernice tudi ostalim organizatorjem razstavnih festivalov," je dejal Malovrh in spomnil, da so v Kranju v zadnjih letih zaživeli tudi festivali sodobnega kolaža, tekstilne umetnosti in fotografije.

Izjemen pomen festivala je izpostavila tudi kustosinja ZDSLU Olga Butinar Čeh. "Dandanes je zelo malo posluha za naše delo, delo umetnikov in kritikov," je poudarila. Kot je dodala, so ljudje pozabili, da je umetnost dejansko edina, ki nas ločuje od ostalih živih bitij, in da nam v srca daje posebne občutke in čustva. Je tudi odblesk tega, kar se dogaja v naši družbi in naravi.

Kot je pojasnila, je tudi likovna umetnost na prelomnici, spremenile so se njene poti in izrazi, spremenili pa so se tudi centri umetnosti. Klasični centri, kot so Pariz, London in New York, niso več edini kraji, kjer se zbira umetnost in dogajajo velike likovne manifestacije. Umetnost se namreč seli tudi tja, kjer je kapital, na Bližnji vzhod, Azijo in drugam.

Tudi na kranjskem festivalu se bodo predstavili umetniki iz vsega sveta. Na ogled bodo dela priznanih slovenskih in tujih umetnikov, kot so Juan Miro, Mirsad Begić, Vladimir Veličkovič, Safet Zec, Jiri Anderle, Avgust Černigoj, Andre Masson, Zoran Mušič, Jože Tisnikar in Bard Iucundus. Posebni razstavi bosta letos posvečeni hrvaškim in ukrajinskim umetnikom.

Na ogled bo tudi razstava slikarja, ilustratorja in avtorja animiranih filmov Milana Eriča, ki je na današnji novinarski konferenci prejel priznanje ZDSLU za življenjsko delo na področju risbe. "Likovna govorica, ki jo Erič ustvarja, je prepoznavna, vizualno izrazita in napolnjena z značilno kritičnostjo, ironijo ter satiričnostjo, a prepletena z optimizmom, hudomušnostjo in veseljem," je zapisal umetnostni zgodovinar Sarival Sosič.

Erič je bil nagrade in s tem priznanja s strani kolegov iz sveta likovne umetnosti zelo vesel. "Je ena najlepših nagrad v mojem življenju," je poudaril. Pohvalil je tudi sam kranjski likovni festival. "Uspel je likovno umetnost postaviti v svetlo točko, da vsi začutimo pomembnost te dejavnosti, ki je dostikrat v drugem planu, še zlasti sedaj, ko prihajajo novi mediji," je izpostavil Erič.