Slovenija 27.9.2023 16:05

Na Vodnikovo domačijo prihaja festival Itn. v izvedbi dijakov in študentov

Ljubljana, 27. septembra - Na Vodnikovi domačiji bo konec tedna potekal 7. Festival angažiranega pisanja Itn., ki ga je pripravila skupina srednješolcev in študentov. Po besedah ene izmed mentoric, urednice Alenke Veler, se lahko pohvalijo z bogatim programom in največjo mednarodno zasedbo avtorjev doslej. Največja odlika festivala je, da ponuja prostor in daje glas mladim.

Kot je za STA povedala urednica mladinskega leposlovja pri Mladinski knjigi in pobudnica festivala Alenka Veler, festival Itn. pokriva teme, ki zanimajo in nagovarjajo mlade in so marsikje drugje spregledane. Festival domuje na Vodnikovi domačiji, ki tudi sicer ponuja zelo kakovostne programe za vse starostne skupine in "budno bdi nad tem, kako se festival razvija".

Med tujimi gosti je izpostavila nove glasove srbske književnosti, ki se predstavljajo pod imenom Pesniki sodobnosti - glasovi prihodnosti in se bodo na festivalu predstavili s pesniškim performansom v produkciji Pionirskega doma v režiji dramaturginje Staše Prah.

Na festivalu bodo predstavili tudi odmevna knjižna prvenca literatk, ki sta si starostno blizu - domače avtorice Selme Skenderović in mlade nizozemske pisateljice turških korenin Lale Gül. Obe se v svojih prvencih spopadata z vprašanji identitete.

Na programu bo tudi pogovor o disleksiji, branju in pisanju, na katerem bodo sodelovali Saša Pavček, Gojmir Lešnjak in Mojca Viljevac Vončina, med spremljevalnimi dogodki pa je izpostavila razstavo, ki jo odpirajo ob 10-letnici založbe VigeVageKnjige in na kateri se bodo predstavili Gašper Krajnc, Ram Cunta, Miha Ha, Katarina Šeme, Dora Kaštrun, Eva Mlinar in Eva Mahkovic.

Po besedah glavne koordinatorke programske ekipe festivala Nike Kovač, ki je skupaj z Alenko Veler in Aljošo Harlamomovom tudi mentorica mladim, je osnovna ideja festivala, da premeša različne generacije in da omogoči dijakom, dijakinjam, študentom in študentkam delo z ljudmi, ki delajo na področju literature ali aktivizma. In ravno ta preplet po njenem mnenju festivalu omogoča nove poglede in prakse komuniciranja. Večina dogodkov na festivalu je zasnovana interaktivno, tako lahko obiskovalci sodelujejo z nastopajočimi, je še za STA povedala Nika Kovač, ki je delo z mladimi označila za prijetno, a obenem zelo zahtevno.

Festival že sedmo leto poteka na Vodnikovi domačiji, ki je po besedah vodje programa na domačiji Tine Popovič odprt prostor, "ki se posveča tudi širjenju zavesti, da je branje knjig ena najbolj običajnih reči, ki jih lahko počnemo v svojem prostem času. Kot hiša literature se pri tem posvečamo različnim ciljnim skupinam, za katere razvijamo številne programe, a že na začetku nam je postalo jasno, da ne moremo oblikovati festivala za mlade, lahko pa ga pripravljamo z mladimi, jim odpremo prostor, jih povezujemo z različnimi akterji in jim predstavimo delovanje področja literature, na katerega s sodelovanjem na festivalu številni vstopajo prvič".

Festival Itn., ki bo potekal med 29. septembrom in 1. oktobrom, bo poleg omenjenega ponudil še več pogovorov z avtoricami in avtorji, predavanja, javne razprave, literarne zajtrke in pesniška branja. Domači gosti bodo poleg omenjenih še Damijan Štefanc, Jaka Klun, Andreja Hočevar, Ivana Djilas, Jedrt Maležič, Jan Krmelj, Ana Svetel, Pino Pograjc, Tina Kozin, Katarina Gomboc Čeh, Lidija Dimkovska, Martin Ramoveš, Katarina Šeme, Ciril Horjak, Katja Štesl, Ivan Mitrevski in Goran Lukić. Med tujimi gosti pa bodo poleg Lale Gül še srbski ustvarjalci Radmila Petrović, Milica Milosavljević, Marija Dragnić in Aleksa Krstić.

Festival organizirajo Vodnikova domačija Center, Založba Mladinska knjiga, Inštitut 8. marec in Pionirski dom.