Slovenija 29.9.2023 11:55

V Idriji se začenja festival industrijske kulture Betrieb

Idrija, 29. septembra - V Idriji se bo danes v organizaciji Zavoda ID20 začel dvodnevni Festival industrijske kulture Betrib, ki se bo ukvarjal s temo "odsluženosti". Festival bo ponudil zanimive pogovore in predavanje, večerni glasbeni program ter razstave in instalacije.

Idrija. Festival industrijske kulture Betrib. Foto: STA

Idrija.
Festival industrijske kulture Betrib.
Foto: STA

Idrija. Festival industrijske kulture Betrib. Topilnica Hg v Idriji. Foto: STA

Idrija.
Festival industrijske kulture Betrib.
Topilnica Hg v Idriji.
Foto: STA

Izraz "betrib" pomeni, da je človek v nenehnem pogonu, zagonu. Kot je povedal Matevž Straus iz Zavoda ID20, je Betrib festival idrijske industrijske kulture in mentalitete ljudi, ki živijo v industrijskih okoljih.

"Morda se sliši zelo abstraktno, ampak v praksi to pomeni, da gre za dvodnevni festival z glasbo, ki se na tak ali drugačni način navezuje na industrijska okolja ali uporablja neke industrijske pripomočke. Je tudi festival, kjer predstavimo različne instalacije, umetniška dela, ki so vsa navezana na življenje z industrijo in navsezadnje se pogovarjamo o različnih temah," je dodal Straus.

Letošnji festival se bo ukvarjal z odsluženostjo. Straus je pojasnil, da so se za to tematiko odločili, ker so se ljudje z razvojem velikokrat počutili odslužene in nič drugače ni danes.

"Z industrijsko revolucijo so se odsluženi počutili kmetje, odslužena se komu zdi industrijska arhitektura 20. stoletja, odsluženi se navsezadnje počutimo tudi mi danes, ko je v vzponu umetna inteligenca. V množici generičnih prostorov smo prepoznali kakovost prostorov preteklosti in menimo, da nihče ni zares odslužen," je dodal.

Pester festivalski program se bo začel danes ob 15. uri s pogovorom z naslovom Industrijska kultura: Kaj in kako dolgo še?, v katerem bodo sodelovali poznavalci različnih evropskih industrijskih območij. Ob 17. uri sledi predavanje Maše Jazbec v sodelovanju s humanoidno robotko Lili. Ob 18. uri bo pogovor o osrednji tematiki letošnjega festivala; Straus bo vodil pogovor s Sergejem Hvalo, Idrijčanom, ki se je podpisal pod množico recenzij računalniških iger, bil je soustvajalec revije Joker, danes pa prevaja fantazijsko književnost, posoja glas animiranim likom in oblikuje nove igre, ter Primožem Krašovcem, sociologom kulture, ki secira zgodovino ekonomije, ideologije, države in kapitalizma ter razume, kam pelje "odvečnost vse večjega dela prebivalstva".

Tako danes kot v soboto med 10. in 22. uro, bodo na ogled različne razstave in instalacije. Obiskovalci si bodo tako lahko ogledali razstave z naslovom Idrija 2050: Ko ustvarjajo roboti, Odsluženi predmeti in pa Virtualni muzej Od kmeta do delavca.

Poleg tega bodo na ogled instalacije Igla v senu, Mojbot Sigma in Post-naravna koča. Kot VR izkušnjo bodo predstavili projekt Vertigo Bird 2020, gre za vzpon na trboveljski dimnik, ki je bil posnet v tehniki 360-stopinjskega videa.

Oba večera se bosta zaključila z glasbenim programom, ki bo prostore idrijske Topilnice predstavil še v drugačni luči. Obiskovalci bodo lahko obiskali petkov koncert treh kantavtorjev različnih generacij, Vlada Poredoša, Primoža Siterja in Draga Misleja - Mefa, v soboto zvečer najprej sledi nastop pianista in skladatelja Roka Zalokarja ter eksperimentalne harfistke Rouge-Ah, nato bodo na vrsti Otis in Paul Lution, Nitz in Elias.

Festival je sofinanciran v okviru Evropske prestolnice kulture GO! 2025 in ga bo gostila Topilnica Hg v upravljanju Center za upravljanje z dediščino živega srebra.