Slovenija 2.10.2023 9:00

Ensemble Modern s slovensko glasbo nocoj v srebrnem abonmaju

Ljubljana, 2. oktobra - Eden vodilnih sestavov za sodobno glasbo Ensemble Modern bo nocoj v srebrnem abonmaju Cankarjevega doma (CD) interpretiral dela slovenskih skladateljev različnih generacij. Projekt je nastal ob letošnjem mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, kjer bo Slovenija sredi meseca častna gostja, iz tega razloga je povezal glasbo in pesniško besedo.

Mednarodna zasedba Ensemble Modern je ob tej priložnosti naštudirala dela Vita Žuraja, Mateja Bonina, Petre Strahovnik, Nine Šenk in Vinka Globokarja.

Prva dva sta pri svojih skladbah Buch der Körper za sopran in ansambel, pri kateri solistično nastopa sopranistka Nika Gorič, in Tehno izhajala iz poezije Aleša Štegra in Ane Pepelnik. Pred izvedbo njunih del bosta pesmi, ki sta ju skladatelja uglasbila, prebrala njuna avtorja, so sporočili iz CD.

Strahovnik je v skladbi Q.M. (Kvantna mehanika) raziskovala področje kvantne mehanike, Šenk pa je napisala skladbo Stump the Guesser, ki spremlja istoimenski nemi film avantgardnega kanadskega filmarja Guyja Maddina ter bratov Evana in Galena Johnsona. Globokar iz najstarejše skladateljske generacije je zastopan z delom Substitution anonyme iz leta 2007, v katerem je zvok zgradil z eksperimentalnimi tehnikami igranja in ptičjimi klici.

Koncert bo ob 19.30 v Gallusovi dvorani CD. Dirigentka je Lucie Leguay.

Novo slovensko umetniško glasbo skladateljev različnih generacij bo ansambel ob robu gostovanja Slovenije v Frankfurtu izvedel na skupno štirih koncertih. Dva od njih sta že minila, in sicer konec septembra v nemškem Bambergu in v Mariboru, kjer so v nedeljo sklenili tamkajšnji Festival Maribor. V Frankfurtu bo koncert 7. oktobra v Alte Oper.

Ensemble Modern s sedežem v Frankfurtu je bil ustanovljen leta 1980. Trenutno ga sestavlja 18 glasbenikov iz različnih držav, ki na demokratičen način izbirajo projekte, ki jih izvajajo.

Ansambel vsako leto predstavi okoli 70 novih del, od tega približno 20 svetovnih praizvedb. Nekatera nastanejo po njegovem naročilu. Glasbeniki pri tem tesno sodelujejo s skladatelji iz želje, da bi pri izvedbah dosegli najvišjo možno natančnost avtorjevih idej.