Svet 2.10.2023 10:08

Zlata školjka za O Corno režiserke in scenaristke Jaione Camborda

San Sebastian, 2. oktobra - Španska družbena drama O Corno (Rog) režiserke in scenaristke Jaione Camborda je prejela zlato školjko na nedavno končanem 71. filmskem festivalu v San Sebastianu. Camborda je prva španska filmska ustvarjalka, ki je prejela to prestižno nagrado.

Številni mediji, kot je španska državna televizija RTVE, so tako enoglasno poročali o "zgodovinski" nagradi. "Nagrado želim deliti z vsemi mladimi filmskimi ustvarjalkami, ki bodo v prihodnosti prejele to nagrado," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ob podelitvi v soboto zvečer dejala 40-letna španska režiserka Camborda.

Film O Corno pripoveduje zgodbo o nabiralki školjk Marii (Janet Novas), ki v Galiciji v začetku 70. let prejšnjega stoletja - ko je Španijo še vodil diktator Francisco Franco - na črno opravlja tudi umetne prekinitve nosečnosti. Zaradi nepričakovanega dogodka je prisiljena v beg na Portugalsko, kjer se bori za preživetje. Film obravnava materinstvo, solidarnost med ženskami, pravico do lastnega telesa in umetno prekinitev nosečnosti - teme, ki so še vedno zelo aktualne v današnji Španiji.

Tajvanski filmski ustvarjalki Tzu-Hui Peng in Ping-Wen Wang sta za svoj prvenec A Journey in Spring prejeli nagrado za najboljšo režijo. Gre za ganljivo dramo o čustvenih vezeh, žalosti, partnerstvu in osamljenosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Argentinec Marcelo Subiotto, ki je zaigral v argentinskem filmu Puan, in Japonec Yutaka Fuji, ki je zaigral v drami o demenci Great Absence, pa sta prejela srebrno školjko za najboljšo igro v filmu.

Srebrno školjko za najboljšega stranskega igralca je prejel španski igralec Hovik Keuchkerian za izjemno igro v pretresljivi filmski priredbi Isabel Coixet Un Amor po istoimenskem romanu španske pisateljice Sare Mesa.

Nagrado za najboljši scenarij je prejela argentinska komedija Puan Marie Alche in Benjamina Naishtata, ki velja za favorita za najboljši iberoameriški film na prihajajočih španskih filmskih nagradah goya. Danska drama Kalak pa je prejela prestižno posebno nagrado žirije in nagrado za najboljšo fotografijo.

V sekciji novi režiserji je nagrado prejela indijska filmska ustvarjalka Diwa Shah za svoj prvenec Bahadur the Brave, film o pandemiji covida-19.

V sekciji latinskoameriški horizonti je glavno nagrado prejel ganljiv portret matere in hčere v filmu El Castillo argentinskega režiserja Martina Benchimola.

Grški režiser Kristos Niku je prejel prestižno nagrado mednarodnih filmskih kritikov Fipresci za film Fingernails, ki pripoveduje o srhljivi prihodnosti, v kateri pari merijo svojo stopnjo ljubezni s tehnologijo in izberejo partnerja na podlagi algoritmov, namesto da bi poslušali svoja čustva.

Nagrado občinstva v višini 50.000 evrov je prejel dramatičen in čustven triler La sociedad de la nieve Juana Antonia Bayona. Film, ki je imel v začetku septembra premiero na filmskem festivalu v Benetkah, pripoveduje resnično zgodbo o letalski nesreči v čilenskih Andih leta 1972. Film bo tudi španski kandidat za tujejezičnega oskarja.

Z oskarjem že nagrajeni Javier Bardem, japonski mojster animacije Hayao Miyazaki in španski režiser Victor Erice pa so na letošnjem filmskem festivalu v San Sebastianu prejeli častne nagrade festivala za svoje izjemne filmske poti.

Filmski festival v San Sebastianu poleg Cannesa, Benetk in Berlina sodi med najpomembnejše filmske festivale na svetu.