Slovenija 3.10.2023 0:30

Začenja se pregled najnovejše filmske produkcije na 26. FSF

Portorož, 3. oktobra - V Portorožu se bo danes začel pregled najnovejše filmske produkcije, kot ga bo v svoji 26. izdaji ponudil Festival slovenskega filma (FSF). Izborna komisija je v tekmovanje uvrstila 55 filmov, od tega 14 celovečernih. V spremljevalnem delu, namenjenemu obletnicam in posvetom, bodo predstavili strateški načrt za razvoj AV industrije do leta 2030.

Ljubljana. Festival slovenskega filma Portorož (FSF). Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival slovenskega filma Portorož (FSF).
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Poleg 55 filmov, ki se bodo v tekmovalnem delu potegovali za nagrade vesna, ocenjevali pa jih bosta dve strokovni žiriji, so v pregledni program uvrstili še 39 filmov. Za letošnji FSF so sicer prejeli 138 prijav.

Ob nocojšnjem odprtju FSF bodo podelili nagrado Milke in Metoda Badjure, ki jo bo za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti prejel direktor fotografije Rado Likon. Filmski fotografiji in filmskim snemalcem so posvetili tudi strokovni program, v katerem bodo med drugim predstavili strateški načrt za razvoj AV industrije do leta 2030, uvedlo pa ga bo sredino predavanje španske producentke dokumentarnih filmov Marte Andreu.

Med filmskimi obletnicami, ki jih bodo počastili, so 101. obletnica rojstva direktorja fotografije Ivana Marinčka, 80-letnica režiserja Karpa Godine ter 100-letnica in 60-letnica dvoran, v katerih danes delujeta Kinodvor in Slovenska kinoteka. Spomnili se bodo tudi gledališkega in filmskega velikana Radka Poliča - Raca in se poklonili prijatelju slovenskega filma Dragomiru Zupancu, ki v Beogradu pripravlja Dneve slovenskega filma.

FSF organizira Slovenski filmski center. Potekal bo do nedelje v Avditoriju Portorož in razstavišču Monfort.