Slovenija 3.10.2023 5:00

Na temo upora se začenja 29. festival Mesto žensk

Ljubljana, 3. oktobra - Na temo upora se bo danes začela 29. izdaja festivala Mesto žensk. Tematike se bodo dotaknili tako skupinska razstava v Galeriji Škuc, samostojna razstava Zuzanne Hertzberg v Mali galeriji kot nekateri performansi ter pogovori in delavnice. Na festivalu se bo zvrstilo 36 dogodkov, predstavilo se bo več kot 90 ustvarjalk in ustvarjalcev.

Ljubljana, Stara mestna elektrarna. Novinarska konferenca s predstavitvijo programa 29. festivala Mesto žensk, ki bo potekal med 3. in 14. oktobrom. Selektorica filmskega programa in vodja programov kulturno-umetnostne vzgoje Sara Šabec, programska vodja Iva Kovač ter odgovorna za odnose z javnostjo in promocijo Katja Lenarčič. Foto: Boštjan Podlogar/STA

Ljubljana, Stara mestna elektrarna.
Novinarska konferenca s predstavitvijo programa 29. festivala Mesto žensk, ki bo potekal med 3. in 14. oktobrom.
Selektorica filmskega programa in vodja programov kulturno-umetnostne vzgoje Sara Šabec, programska vodja Iva Kovač ter odgovorna za odnose z javnostjo in promocijo Katja Lenarčič.
Foto: Boštjan Podlogar/STA

"Ob neprestanih napadih na reproduktivne pravice, militarizaciji in naraščajoči revščini se stanje enakosti spolov po vsem svetu močno slabša, a si hkrati ženske v družbi aktivno utrjujejo svoj položaj. Poudarek 29. edicije festivala Mesto žensk ne bo na objokovanju izgub, temveč na prizadevanjih za naš vseprisotni upor in njegove nenehne pridobitve," je ob festivalu zapisala ekipa Mesta žensk.

Na festival so povabile umetnice in umetnike z vsega sveta. V Stari mestni elektrarni bodo gostovali Catherine Malabou na predavanju ob svoji knjigi Izbrisani užitek, avtorici in izvajalki Maja Pelević in Olga Dimitrijević s predstavo Svet brez žensk, koreografinja Nikita Maheshwary s predstavo Ostanki, kar puščamo za sabo, koreograf Daniele Ninarello s predstavo Gneča telesa ter Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič s predstavo Na tleh.

Skupinska razstava Arheologija upora želi izpostaviti, da so ženske ustvarjale svojo lastno usodo s številnimi dejanji zavrnitve, kljubovanji in drugimi oblikami šibkega ali civilnega upora.

Kuratorka Iva Kovač je teoretsko podlago za razstavo našla v delu Feministični antifašizem: protijavnosti skupnega, v katerem Ewa Majewska predstavi termin šibek upor, ki stoji nasproti herojski pripovedi revolucionarnih bojev zadnjih 300 let. Podobno po njenih besedah trdita Erica Chenoweth in Maria J. Stephan v delu Zakaj civilni upor deluje: strateška logika nenasilnega konflikta, in sicer da nenasilna gibanja omogočajo širšo udeležbo družbenih slojev in vključujejo bolj raznolike udeleženke oziroma udeležence kot "nasilna gibanja telesno zmožnih, večinoma belih cis moških". Tovrstna gibanja zato dopuščajo bolj raznolike strategije upora.

Kot so še zapisali v Društvu za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk o letošnji tematiki festivala, je bil zgodovinsko gledano velik del feminističnega organiziranja in dejavnosti, ki so jih izvajale ženske, usmerjen k miru in proti zatiranju. Ženske so na globalni ravni sprožile in sodelovale pri mnogih oboroženih in miroljubnih bojih, umetniške prakse pa so z njimi velikokrat aktivno sodelovale, jih izražale ali dokumentirale.

V filmskem delu bodo prikazali zgodbe, ki prikazujejo osebne boje posameznic za samoodločanje, avtonomijo in dostojanstvo, festival pa bo spremljal tudi glasbeni program. Potekal bo do 14. oktobra na različnih ljubljanskih prizoriščih.