Slovenija 5.10.2023 7:00

V Ljubljani se začenja Mesec oblikovanja

Ljubljana, 5. oktobra - S Tednom oblikovanja se danes v Ljubljani začenja Mesec oblikovanja, ki izpostavlja odlične oblikovalske prakse. V Ljubljano bo pripeljal mozaik razstavno-sejemskih dogodkov ter kulinaričnih, svetlobnih in glasbenih spektaklov. V sklopu Tedna oblikovanja se bodo zvrstili oblikovalska konferenca, razstava Dizajn v mestu in podelitev nagrad.

Ljubljana. Mesto oblikovanja Slovenija, mesec oblikovanja. Foto: Marjana Polajnar/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mesto oblikovanja Slovenija, mesec oblikovanja.
Foto: Marjana Polajnar/STA
Arhiv STA

Mesec oblikovanja, ki letos obeležuje že 21 let, bo v središču mesta gostil raznolik spekter najboljših oblikovalskih in arhitekturnih doživetij z namenom promocije oblikovalskega potenciala tako Slovenije kot tudi širše regije. V platformi Big See, pod okriljem katere nastaja festival, si prizadevajo povezati države jugovzhodne Evrope in izpostaviti prezrte ustvarjalce.

Direktor Zavoda Big Zmago Novak je prepričan, da gre za najatraktivnejšo regijo in da mora Ljubljana postati njena ustvarjalna prestolnica, so zapisali v sporočilu za javnost. V platformo je vključenih 21 držav iz jugovzhodne Evrope, ki predstavljajo 350 milijonski trg in številne možnosti za povezovanje.

Oblikovalska konferenca bo potekala danes in v petek na Akademiji za glasbo. Danes se bodo zvrstili debati na temo Odraščanje z oblikovanjem in Kje pa naj to kupim? ter Oblikovalski forum. V petek se bodo udeleženci med drugim posvetili trendom oblikovalske zrelosti v srednji in vzhodni Evropi 2023.

Skupinska razstava Dizajn v mestu bo znova vzpostavila oblikovalsko cono v središču mesta. Ulice, trgi, galerije, lokali in trgovine bodo za mesec dni postali oblikovalske postaje, prepoznavne po živo rožnatih stojalih in nalepkah Meseca oblikovanja. Obiskovalcem bo na voljo zemljevid z več kot 50 točkami, usmerjale jih bodo tudi živo roza puščice. Odprtje projekta Dizajn v mestu drevi med 18. in 22. uro v središču Ljubljane.

Kot poudarja Novak, ne gre zgolj za oblikovalsko razstavo, temveč za ustvarjanje občutkov in povezovanje s širšo javnostjo. Zato so razstavljavce povabili, da na oblikovalskih točkah razvijejo performativni del. Oblikovalska okuševalnica bo dizajn povezala s kulinariko, medtem ko bo svetlobno-zvočni performans Oblike zvoka in svetlobe s pomočjo avdiovizualne tehnike in projiciranja vsebin ustvaril posebno atmosfero. Oba dogodka bosta potekala drevi med 18. in 22. uro v oblikovalski coni.

V sklopu Tedna oblikovanja bodo podelili tudi nagrade za dosežke na področju produktnega oblikovanja, mode in interjerja. Danes popoldne bodo na Akademiji za glasbo podelili nagrade za slovensko oblikovanje, v petek bo sledila podelitev mednarodnih nagrad BIG SEE Grand Prix.