Slovenija 6.10.2023 8:00

Dan arhitektov letos posvečen arhitektu Edvardu Ravnikarju

Nova Gorica, 6. oktobra - Dan arhitektov, osrednji letni dogodek Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), je letos posvečen arhitektu Edvardu Ravnikarju, njegovim urbanističnim zasnovam, arhitekturi in izročilu. Program bo ves dan potekal v Novi Gorici, mestu, ki ga je na obmejnem prostoru z Italijo zasnoval in dolgoročno zaznamoval prav Ravnikar.

Dopoldan se bodo udeleženci z vodstvom sprehodili po središču Nove Gorice. Na sprehodu se bodo seznanili s prvinami Ravnikarjeve zasnove, ki so v prostoru še vedno prepoznavne, ter obiskali t. i. Ruske bloke, prvo stanovanjsko sosesko mesta, prav tako Ravnikarjevo delo. Na poti bodo spoznali genezo mestnega centra, katerega sestavni element je tudi poslovni del, ob nastanku prvo trgovsko središče nekdanje države. Ogled bodo nadaljevali z obiskom Vile Rafut ter ga zaključili na območju novogoriške železniške postaje oz. najtesnejšega stičišča urbanega tkiva Nove Gorice in Gorice.

Popoldan bo potekal simpozij Enigma Ravnikar - vprašanje prihodnosti slovenske arhitekture pod vodstvom arhitekta Aleša Vodopivca, posvečen pomenu Ravnikarjevega dela in ustvarjalnosti za slovensko arhitekturo in njeno prihodnost. O aktualnosti Ravnikarjevega dela bodo spregovorili še arhitekta Miloš Kosec in Majda Kregar ter oblikovalka Barbara Predan.

Simpoziju bo sledila okrogla miza o Novi Gorici z uvodnimi tezami arhitekta in publicista Vinka Torkarja, na kateri bodo sodelovali umetnostna zgodovinarka in konservatorka Alenka Di Battista, arhitekt Simon Kerševan, arhitekt in urbanist Tomaž Vuga ter filozof Miha Kosovel.

Na dnevu arhitektov bodo predstavili tudi performans Disonantna Sinteza, ki ga je mednarodno priznani umetnik Sz. Berlin v zadnjem letu razvil na umetniški rezidenci R.o.R. v Šempasu. Raziskoval je arhitekturni prostor v Novi Gorici in Gorici, mapiral zanimive stavbe ter podobe prek aplikacije spreminjal v zvok. Kulturni del programa je nastal v sodelovanju z Zavodom BridA in je del festivala sodobnih intermedijskih in performativnih praks R.o.R.

Zvečer bodo podeljena najvišja strokovna priznanja arhitektom, prostorskim načrtovalcem in krajinskim arhitektom, ki jih ZAPS podeljuje od leta 2005, na priložnostni razstavi Slovenska arhitektura in prostor 2023 pa bodo na ogled arhitekturne realizacije preteklega leta.

Dan arhitektov je ministrstvo za kulturo uvrstilo med dogodke, s katerimi v Ravnikarjevem letu 2023 obeležujemo 30. obletnico njegove smrti.