Slovenija 6.10.2023 9:59

Na Mestu žensk tudi razstava o uporu žensk med holokavstom

Ljubljana, 6. oktobra - V okviru mednarodnega festivala Mesto žensk bodo v Mali galeriji Banke Slovenije ob 19.30 odprli razstavo poljske umetnice Zuzanne Hertzberg Mechitza: Individualni in kolektivni upor žensk med holokavstom. Njen projekt so pri festivalu opisali kot poetično in živo izhodišče za revizijo spomina na neprijetna dejstva in pripovedi.

Ljubljana. Novinarska konferenca s predstavitvijo programa 29. festivala Mesto žensk. Foto: Boštjan Podlogar/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Novinarska konferenca s predstavitvijo programa 29. festivala Mesto žensk.
Foto: Boštjan Podlogar/STA
Arhiv STA

Mechitza je ime za pregrado v ortodoksni sinagogi, ki ločuje moške, ki imajo za razliko od marginaliziranih žensk popoln dostop do verskega obreda. A kot so zapisali pri Mestu žensk, ni zgolj čista simbolna črta ločitve, simboličen je zgolj prostor.

Poljski interdisciplinarni umetnici in raziskovalki mechitza predstavlja poetično in živo izhodišče za revizijo spomina na neprijetna dejstva in pripovedi. Njena samostojna postavitev v Mali galeriji Banke Slovenije je del skupinske festivalske razstave Arheologija upora, ki jo v galeriji Škuc kurira Iva Kovač.

Kot je kuratorka povedala za STA, umetnica s svojo postavitvijo razlaga zgodovino. Na pregrado je umestila fotografije različnih segmentov življenj nekaterih žensk, ki jih je raziskovala, od osebnih fotografij, dokumentov do lokacij, ki so bile pomembne v njihovem življenju pred in v času druge svetovne vojne.

"Umetnica ima vizualne slike, ki jih potem uporabi v performansu kot izhodišče za pripoved, da pove nekaj o tej življenjski zgodbi," je povedala Kovač. Performans bo sledil odprtju razstave.

"Kar želi povzeti kot neko končno idejo, je, da so vse te ženske, o katerih govori, nekatere med njimi so med holokavstom umrle, nekatere pa so preživele, bile že prej povezane z nekimi organizacijami. Ko je prišlo do šoe, niso bile brez socialnih vezi. Nekatere so bile del mladinskih združenj, nekatere del komunistične partije, tako da so imele neko mrežo, skozi katero so v trenutku, ko je bilo treba preživeti, imele tako sistem za preživetje kot sistem za pomoč drugim," je še povedala kuratorka.

Zuzanna Hertzberg se pri svojem delu posveča Poljski in ženskam, ki so povezane z getom v Varšavi. Ustvarja slike, performanse, tekstile in asemblaže. Je avtorica instalacij in kolažev, sestavljenih iz arhivskih materialov. Doktorirala je na Akademiji lepih umetnosti v Varšavi. Med drugim je članica upravnega odbora društva judovskega zgodovinskega inštituta na Poljskem.