Svet 8.10.2023 5:30

V Gradcu bodo premierno predstavili opero canvas Nine Šenk

Gradec, 8. oktobra - Skladateljica Nina Šenk bo danes na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu premierno predstavila opero canvas (platno), ki jo je uglasbila po literarni predlogi Simone Semenič. Zanjo je lani prejela nagrado Johanna Josepha Fuxa. Predstavitev novitete so vključili v program festivala steirischerherbst (Štajerska jesen).

Ljubljana, SAZU. Skladateljica Nina Šenk. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana, SAZU.
Skladateljica Nina Šenk.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali pri festivalu, opera, za katero je Semenič napisala tudi libreto, spremeni perspektivo zgodbe o Don Juanu, ki postane pripoved štirih žensk različnih izvorov. Njihove zgodbe se razkrijejo skozi pripovedni kalejdoskop.

Izvedba je nastala v produkciji graške glasbene univerze in partnerjev. Nastopili bodo študenti vokalnega in instrumentalnega oddelka.

Skladateljica je z opero lani zmagala na mednarodnem natečaju za operno kompozicijo Johann Joseph Fux, kjer si je nagrado delila z avstrijskim skladateljem Christofom Ressijem za komorno opero Avatara. Nagrado podeljuje deželna vlada avstrijske Štajerske.

Žirija, ki je ocenjevala prispela dela, je opozorila, da Šenk s tehničnimi spretnostmi kaže visoko stopnjo zrelosti, v libretu pa je opazila velik potencial.

Tema, ki sta jo umetnici z bogatimi odrskimi izkušnjami izbrali za raziskovanje tega dela, je preobrat znanega motiva iz glasbene zgodovine: sindroma Don Juana. Moški služi kot projekcijsko platno za več žensk, zgodba pa je podana z ženske perspektive, je še zapisala žirija in dodala, da skladba postavlja načela enakosti spolov v ambivalentno polje nasprotujočih si pripovedi, kar ponuja zanimivo delo znotraj glasbenega gledališča.