Svet 11.10.2023 6:00

Wenders posnel film o umetniku Anselmu Kieferju

Berlin, 11. oktobra - Režiser Wim Wenders je posnel film o nemškem slikarju in kiparju Anselmu Kieferju. Umetnika je spremljal več kot dve leti. Nastal je poetični film v 3D, ki obravnava nemško zgodovino ter mitologijo in religijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Film v kinematografih pričakujejo v četrtek.

Nemčija, Berlin. Nemški režiser Wim Wenders. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Nemški režiser Wim Wenders.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Dokumentarni film z naslovom Anselm - Das Rauschen der Zeit (Anselm - Hitenje časa), ki govori o Kieferjevem življenju in delu, sta režiser in umetnik predstavila v nedeljo zvečer v Berlinu. Njegovo življenje je v njem dokumentirano brez intervjuja.

Kot poroča dpa, Wenders v filmu podrobno uprizarja umetnikova dela, Kieferja prikazuje pri delu ter izrisuje njegova življenjska obdobja in kraje v Nemčiji in Franciji, v katerih je deloval. Kieferja v mladosti sta odigrala njegov sin Daniel in Wendersov pranečak Anton.

Na nemškega umetnika so vojne vedno vplivale. "Odkar lahko delam, odkar berem novice, se mora človek zavedati: Vedno obstaja vojna," je za dpa v Berlinu povedal 78-letnik. "Na svetu je bila vedno vojna. Dejansko ne obstaja čas brez vojne (...) Ampak vedno je obstajala vojna."

V svojih delih se Kiefer večkrat ukvarja z zgodovino in dediščino druge svetovne vojne v Nemčiji. Na vprašanje, ali so na njegovo umetniško delo vplivali tudi sodobna zgodovina in aktualni vojni dogodki, je prav tako odgovoril pritrdilno.

Kiefer, ki zadnja leta živi v Franciji, je postal svetovno znan z monumentalnimi slikami in kipi, s katerimi obravnava tabuizirana in kontroverzna vprašanja iz novejše zgodovine. V njegovem delu se odražajo zlasti teme iz nacističnega obdobja. Pri tem uporablja različne materiale, kot so slama, pepel, glina in svinec.

Letos je prejel nemško državno nagrado, vredno 30.000 evrov, ob kateri so zapisali, da "pripada prvi generaciji nemških umetnikov, ki se neposredno ukvarjajo z vprašanjem identitete in naroda po vojni in holokavstu".