Slovenija 10.10.2023 20:26

Pri Mladinski knjigi nova zbirka Skratka s kratkimi romani in zgodbami

Ljubljana, 10. oktobra - Pri Mladinski knjigi so zasnovali novo zbirko Skratka. Letos so izdali dve zbirki kratkih zgodb izpod peresa "težkokategornikov": V prvi osebi ednine Harukija Murakamija ter Ljubosumnež in druge zgodbe Joja Nesboja. Dopolnjuje ju novela Vse to smo videli mlade avtorice Hanne Bervoets. Vizualna podoba vseh treh knjig je delo oblikovalke Sanje Janša.

Odločitvi za zbirko, ki naj bi jo vsako leto povečali za tri nove naslove, je med drugim botrovalo dejstvo, da Mladinska knjiga na področju odraslega prevodnega leposlovja kratkih zgodb praktično ni več izdajala, je na nocojšnjem pogovoru s prevajalci omenjenih del v Vodnikovi domačiji Center povedala urednica zbirke Darja Marinšek.

Domen Kavčič se podpisuje pod prevod Murakamijeve V prvi osebi ednine, Petra Piber je prevajalka Nesbajevega Ljubosumneža in druge zgodbe. Novelo Bervoets je prevedla Stana Anželj.

Kavčič je med drugim povedal, da je Murakamija moč prepoznati tudi v njegovih kratkih zgodbah. V pričujoči zbirki raznorodnih zgodb pa jih kljub vsemu povezuje dvojnost, ki se navezuje na podobo tega, kako se človek dojema sam in kako ga dojemajo drugi.

Po besedah Piber tudi Nesbo v kratkih zgodbah ostaja zvest sam sebi, je brutalen, krvav, preseneča z nenadnimi preobrati, srhljiv. In tudi v teh kratkih zgodbah, ki imajo za rdečo nit ljubosumje, zavist in maščevanje, so skoraj vsi junaki preproste uboge pare z veliko napakami in zavoženim življenjem. Toda avtor jih zna bralcu približati tako, da mu ne glede na to, kaj storijo, prirastejo k srcu. Vsaka od kratkih zgodb ponuja veliko gradiva za razmislek. Ljubosumnež in druge zgodbe prinašajo tudi prikrito kritiko norveške družbe.

Doslej slovenskim bralcem neznana avtorica, novinarka po izobrazbi, Hanna Bervoets ima po besedah Anželj v svojem literarnem ustvarjanju "nos za aktualne, intrigantske zadeve", v katere vplete tudi prvine znanstvene fantastike. Novela Vse to smo videli od tega sicer nekoliko odstopa. Avtorica jo je označila za svojo najbolj dokumentarno in prizemljeno knjigo doslej. Napisala jo je po naročilu organizacije za spodbujanje nizozemske literature in branja. Trilersko zasnovana novela Vse to smo videli se osredinja na zunanji in notranji svet digitalnih čistilcev ali moderatorjev vsebin na družbenih omrežjih, ter na vprašanje, kdo jim določa smernice.

Murakamijeve kratke zgodbe V prvi osebi ednine so pri Mladinski knjigi izšle že maja. Kot so navedli pri založbi, je V prvi osebi ednine očarljiv nabor osmih kratkih zgodb japonskega literarnega mojstra in večletnega kandidata za Nobelovo nagrado. V njih med drugim nastopata tako govoreča opica, ki ženskam ukrade imena, kot jazzovska legenda Charlie Parker. Beseda teče tudi o baseballu in poeziji.

V prihodnjem letu se po napovedih Marinšek v zbirki Skratka obetajo kratke zgodbe Vladimirja Nabokova in noveli Gabriela Garcie Marqueza in Sare Gordon.