Svet 11.10.2023 12:32

Beli Tarru častna nagrada Evropske filmske akademije

Berlin, 11. oktobra - Madžarski režiser Bela Tarr je dobitnik častne nagrade predsednika in upravnega odbora Evropske filmske akademije. Z nagrado se želi akademija pokloniti "izjemnemu režiserju in osebnosti z močnim političnim glasom, ki ga ne le globoko spoštujejo njegovi kolegi, ampak tudi občinstvo po vsem svetu," so sporočili.

Ljubljana, Kinoteka. Madžarski režiser Bela Tarr. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Kinoteka.
Madžarski režiser Bela Tarr.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Nagrado bodo madžarskemu režiserju izročili na 36. podelitvi evropskih filmskih nagrad 9. decembra. Tarr je šesti filmski ustvarjalec, ki prejme to priznanje. Dosedanji dobitniki so Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Michael Caine, Andrzej Wajda in Costa-Gavras.

Tarr je že pri 16. letih začel s prvimi ljubiteljskimi poskusi na področju filmskega ustvarjanja. Njegov celovečerni prvenec iz leta 1979 Družinsko gnezdo je prejel veliko nagrado na filmskem festivalu v Mannheimu. Leta 1982 je njegov film The Prefab People prejel posebno omembo v Locarnu. Sledila sta komorna drama Almanac of the Fall (1984) in Prekletstvo, ki je bila nominirana za prvo evropsko filmsko nagrado (1988).

Eden njegovih najbolj znanih filmov je Satantango, 450-minutna priredba romana Laszla Krasznahorkaia Satanov tango, ki je bila leta 1994 prikazana v sekciji Forum na Berlinalu, kjer je prejela nagrado caligari. Film je na Tednu madžarskega filma v Budimpešti prejel tudi veliko nagrado žirije in hitro dosegel kultni status, pogosto pa ga označujejo za enega najpomembnejših filmov 90. let minulega stoletja. Je tudi dober primer Tarrovega izjemnega sloga, njegovi filmi sledijo lastnemu ritmu, zanje so značilni dolgi črno-beli kadri.

Leta 2000 je njegov film Werckmeistrove harmonije prejel glavno nagrado na madžarskem filmskem tednu, film Mož iz Londona, priredba romana Georgesa Simenona L'Homme de Londres, v katerem sta zaigrala Miroslav Krobot in Tilda Swinton, pa je bil leta 2007 prikazan v tekmovalnem programu festivala v Cannesu.

Njegov celovečerni film Torinski konj je leta 2011 prejel veliko nagrado žirije - srebrnega medveda in nagrado FIPRESCI v Berlinu ter bil nominiran za evropske filmske nagrade. Film je bil, tako kot pred tem že Mož iz Londona, prikazan na Ljubljanskem filmskem festivalu - Liffu.

Tarr je častni predsednik Združenja madžarskih filmskih ustvarjalcev in član Szechenyijeve akademije za književnost in umetnost. Prejel je najprestižnejšo madžarsko nagrado za umetnike, Kossuthovo nagrado, in madžarsko nagrado za filmske ustvarjalce, nagrado Balazs Bela. Je tudi dobitnik več mednarodnih nagrad, častnih doktoratov in nagrad za življenjsko delo.

Leta 2013 je na Sarajevski filmski akademiji začel voditi svoj program Film Factory.